Σερβίρουμε υπέροχα μεξικάνικα αλλά σιεφταλιές που δεν τρώγονται και βρωμούνε

Η Κύπρος με τις ξακουστές πατάτες, το πασίγνωστο χαλλούμι, τα λουκούμια, τις σιεφταλιές, το κολοκάσι και τα τόσα άλλα Κυπριακά εδέσματα, έφτασε να σερβίρει τους τουρίστες όλων των ειδών τις κουζίνες και αηδίες, εκτός από τη Κυπριακή.

Πήγα πρόσφατα σε ένα εστιατόριο της Λεμεσού. Φίλος ο ιδιοκτήτης και ειλικρινής. Μου έλεγε ότι απο το πιάτο του στέικ το κέρδος του είναι μηδαμινό. Ξεκινήσαμε συζήτηση. Εισαγόμενο το κρέας. Οι πατάτες που βάζει στο πιάτο προτηγανισμένες εισαγόμενες. Τα ζεστά λαχανικά το ίδιο. Μέχρι και η φρέσκια κρέμα που βάζει εισαγόμενη. Το κρασί Ιταλικό, ή Γαλλικό. Πως θα κερδίσεις ρε φίλε, είπα από μέσα μου;

Θα ήθελα πολύ στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία μας να διαφημίζεται Cyprus Breakfast. Με το χαλλούμι στο κάρβουνο ή στο τηγάνι, με το αυγό, την ελιά τη τσακιστή, το Κυπριακό λουκάνικο, την αναρή με το μέλι, το Κυπριακό γιαούρτι, τα Κυπριακά λουκούμια, την Κυπριακή μαρμελάδα, χόρτα και λαχανικά, φρούτα Κυπριακά.

Θα ήθελα πολύ στα εστιατόρια μας, να σερβίρουν τις τόσες Κυπριακές συνταγές που μάθαμε στα σπίτια μας. Σε πόσα τουριστικά εστιατόρια πάμε και βρίσκουμε το κοκκινιστό με το φασολάκι, κολοκάσι, πατάτα Κυπριακή, σούβλα ποιότητας, σιεφταλιές φτιαγμένες με μεράκι. Όχι αυτές τις απομιμήσεις που μας σερβίρουν κα δεν τρώγονται στις πλείστες των περιπτώσεων. Αγνά, Κυπριακά, σπιτικά, μαστορικά φτιαγμένα. Και ο τουρίστας θα σε πληρώσει. Θα σε τιμήσει. Δεν θα φάει αυτά που του σερβίρουν στο all inclusive αν έχεις κάτι το συναρπαστικό να του προσφέρεις.

Τόσα χρόνια φωνάζουμε ότι σαν τόπος δεν έχουμε να προσφέρουμε τίποτε περισσότερο από ήλιο και θάλασσα. Και πάμε και δαπανούμε υπέρογκα ποσά για να κάνουμε μαρίνες, γκόλφ και τόσα άλλα. Δεν λέω καλά και αυτά. Αλλά ο γαστρονομικός τουρισμός και η ενίσχυση της Κυπριακής μας κουζίνας, παράδοσης και κουλτούρας, είναι πολύ πιο ανέξοδος από όλα τα ανωτέρω. Και σου χαρίζει κάτι το οποίο σήμερα δεν έχουμε. Ταυτότητα. Παράλληλα, ενισχύει όλες τις Κυπριακές επιχειρήσεις και ανεβάζει την οικονομία ολόκληρου του τόπου.

Δεν θέλουμε το ΚΟΤ να μας κάνει 100 πολυσέλιδες και περισπούδαστες έρευνες το χρόνο και να πετάμε τα λεφτά μας. Ούτε να πηγαίνουν ταξίδια για να φέρουν τουρίστες, ή να πηγαίνουν σαν πράκτορες της ΚΥΠ στα υποστατικά και να κάνουν αστείους ελέγχους. Θέλουμε τον ΚΟΤ να επιβάλει, να χρηματοδοτήσει, να παρέχει κίνητρα στις Κυπριακές επιχειρήσεις να προωθήσουν την κουζίνα μας, τις παραγωγές τις δικές μας. Γιατί έτσι προωθεί τον τόπο, την οικονομία του.

Τι να κάνω τη διαφήμιση του χαλλουμιού στο εξωτερικό, όταν έχουμε τουλάχιστο 1 εκατομμύριο τουρίστες ΚΑΘΕ χρόνο στη Κύπρο, που θα ήταν οι καλύτεροι «κράχτες» των τοπικών μας προϊόντων, αν επικεντρωνόμασταν σε αυτούς τους τομείς. Τι να κάνω την κατοχύρωση του κολοκασιού, όταν κανένας δεν το σερβίρει στα εστιατόριά του;

Γιατί ο τουρίστας αν συγκρίνει τιμές στέικ, θα σας πατήσει στο λαιμό όλους μέχρι να μην βγάζετε ούτε το κόστος καθαρίσματος του πιάτου. Αν κατάλογος σας όμως δεν μοιάζε σε όγκο από τον τηλεφωνικό κατάλογο και σερβίρετε λίγα και καλά, Κυπριακά και ποιοτικά, τότε θα τα πληρώσει και φεύγοντας θα πει Cyprus Food.

Γιατί γεμίσαμε μεξικάνικα, ιαπωνικά, κινέζικα, ιταλικά, γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, αμερικάνικα εστιατόρια. Και ξεχνούμε ότι από αυτά έχουν και στις χώρες τους. Αν δεν τους προσφέρουμε κάτι το μοναδικό, δεν είμαστε μοναδικοί άρα κάποτε θα χαθούμε. Πάντα θα τους έχουμε ανάγκη και θα τους γλύφουμε.

Δεν είναι όλοι, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μέχρι αυτές οι εξαιρέσεις όμως να γίνουν ο κανόνας…άσπρη μέρα δεν θα δούμε

Σπάρτακος