Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι πατατοπαραγωγοί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου, εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ποσοστό ογδόντα περίπου τοις εκατό, της πιο πρόσφατης σοδειάς πατατών, εξάχθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα, για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και για να καλύψει τη ζήτηση σε Ρωσία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η επιβολή περιοριστικών μέτρων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων, “πάγωσαν” τις εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πατατών να βρίσκονται στα ψυγεία των εμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συγκεκριμένης ομάδας πατατοπαραγωγών που εξήγαγε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα ποσότητες πατατών, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ένα σεντ.

Οι κυπριακές πατάτες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις επιχειρηματία στην περιοχή των Σπάτων, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και εάν θα φτάσουν, στον τελικό τους προορισμό.

Οι αγρότες πάντως, προειδοποιούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία εάν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την επόμενη σοδειά και ζητούν άμεση στήριξη από τους αρμόδιους φορείς.