Σάρκα και οστά παίρνει το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο – Πράσινο φως από ΥΣ

Το πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου που θα γίνει στο Πεντάκωμο ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και ΤουρισμούΓιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στα σκαριά πέρα από μια δεκαετία.

Το έργο, ανέφερε, «θα γίνει όπως ήταν η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ανταλλαγή γης με τους σημερινούς ιδιοκτήτες και πολύ σύντομα θα μπούμε στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση της γης. Πρόθεση μας είναι να βρούμε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα μπορέσει να αναπτύξει το χώρο του Πάρκου και θα προσελκύσει εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «τα κόστη για τη Δημοκρατία θα περιοριστούν στα περίπου 3,5 εκ. ευρώ που είναι αναγκαία για τις υποδομές, τους δρόμους, την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και κάποιες απαλλοτριώσεις που ήδη μερικώς έχουν πληρωθεί. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο τεμάχια τα οποία έχουν μερικώς πληρωθεί και θα ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση τους. Αυτό θα είναι το συνολικό κόστος για το κράτος”.

Από κει και πέρα, είπε, “εάν βρούμε το σωστό διαχειριστή, το σωστό στρατηγικό επενδυτή, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια, ιδιαίτερα αφού έχουμε- σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών- ετοιμάσει ένα αρκετά ισχυρό πακέτο κινήτρων που θα δοθεί για να προσελκύσουμε αυτές τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όπως είναι στον υπόλοιπο κόσμο τα Τεχνολογικά Πάρκα, και αυτό αφορά ένα χώρο που προάγεται έντονα η καινοτομία, η έρευνα και βεβαίως -όχι έρευνα ακαδημαϊκής μορφής – αλλά κυρίως για εμπορευσιματοποίηση των οποιωνδήποτε τεχνολογιών θα μπορούν να αναπτυχθούν».

Αυτή είναι η φιλοσοφία του και «προσδοκούμε στο διαγωνισμό που ευελπιστούμε να γίνει το Σεπτέμβρη. Πρέπει να γίνει κάποιος νομοτεχνικός έλεγχος των έγγραφων προσφορών, που είναι στη Νομική Υπηρεσία, και από κει και πέρα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό επενδυτή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ