Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις Χάσικου – Εκ του πονηρού η παρεξήγηση λέει ο ΥΠΕΣ

Σάλο προκάλεσε η πρωινή δήλωση του Σωκράτη Χάσικου για την προσφυγική κρίση και την πρόθεση της Κύπρου να φιλοξενεί ως επί το πλείστο Χριστιανούς Ορθόδοξους πρόσφυγές.  Εκατοντάδες ήταν οι επικρίσεις πολιτών μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και των κομμάτων.  Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση του κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη ευαισθησία των Κυπρίων σε θέματα μετανάστευσης και προσφυγιάς ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.

Μετά τη καθολική αντίδραση ο ΥΠΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για “εκ του πονηρού παρεξήγησης των δηλώσεων του”.

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αυτούσια

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρει τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλους όσους, άτομα και οργανώσεις, βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στη διάσωση, υποδοχή και φιλοξενία των 114 Σύριων προσφύγων που έφτασαν στο νησί μας.
Εμείς οι Κύπριοι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα  μετανάστευσης και  προσφυγιάς, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, και η άμεση αντίδραση πολιτείας και ανθρώπων στο να προσφερθούν τα μέγιστα για την ανακούφιση αυτών των συνανθρώπων μας ήταν αυτονόητη. Λαός και πολιτεία απέδειξαν για ακόμα μια φορά τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης που μας χαρακτηρίζουν και κάνουν το καλύτερο δυνατό για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.
Ταυτόχρονα όμως και αντιλαμβανόμενοι ότι το ρεύμα των προσφύγων προς την Ευρώπη γίνεται ολοένα ισχυρότερο, δηλώνουμε με ανησυχία ότι είναι χρέος της ΕΕ να χαράξει σύντομα μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της μετανάστευσης με αλληλεγγύη».

Διορθώνει ο ΥΠΕΣ

Η Κύπρος, σε θέματα διάσωσης και υποδοχής προσφύγων- μεταναστών, έχει αποδείξει στην πράξη όχι μόνο την ετοιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα και τον ανθρωπισμό της, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι “αυτό βέβαια γίνεται χωρίς διακρίσεις εθνότητας ή θρησκείας”.

Αυτό, προσθέτει, έχει αποδειχθεί και στην προχθεσινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποίαν προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε τη γραπτή δήλωση προκειμένου να διευκρινίσει σημεία σε σχέση με πρωινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή για το θέμα των ποσοστώσεων προσφύγων – μεταναστών σε χώρες μέλη της ΕΕ.

«Στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται στην ΕΕ σε σχέση με το θέμα των ποσοστώσεων αποδοχής προσφύγων – μεταναστών για αντιμετώπιση της οξύτατης μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν ιδίως τα Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν τεθεί συγκεκριμένες παράμετροι από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης σε ό,τι αφορά κριτήρια επιλογής”, αναφέρει.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον άλλα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, είπαν ότι θα ήταν προτιμότερο να δεχθούν Χριστιανούς πρόσφυγες – μετανάστες, για πρακτικούς λόγους και συγκεκριμένα για σκοπούς ευκολότερης προσαρμογής των ίδιων των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, προσθέτει.

Αυτό το νόημα, σημειώνει περαιτέρω ο κ. Χάσικος, “είχε και η πρωινή μου δήλωση, σε σχέση πάντα με το θέμα των ποσοστώσεων”.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι “οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή και παρεξήγηση των δηλώσεων μου θεωρώ ότι θα ήταν άδικη και εκ του πονηρού».

xasikos