Σάλος! Συζήτησαν στο Eurogroup το ενδεχόμενο capital control – Το πρότεινε ο Σόιμπλε

Σάλο προκαλούν οι φήμες ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθεί capital control στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Peter Spiegel, που επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το ζήτημα του εάν η Αθήνα χρειάζεται να επιβάλει ελέγχους στις καταθέσεις προκειμένου να εμποδίσει την απόσυρση καταθέσεων, συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως αυτοί να καταλήξουν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα για αυτό.

Την πρόταση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT,  υποστήριξαν με μεγάλη θέρμη οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. Οι δύο υπουργοί φέρονται να επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στην Ελλάδα.

Ωστόσο απόφαση δεν ελήφθη, καθώς εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

«Έγινε συζήτηση για capital controls, αλλά χωρίς να καταλήξει σε συμπέρασμα», είπε ένας από τους αξιωματούχους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί, καθώς η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος: «Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Λίγη ώρα αργότερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα τονίζοντας ότι το θέμα όντως συζητήθηκε.

Οπως είπε ο Johan Van Overtveldt. μιλώντας σε δημοσιογράφους «καταγράφηκαν, όντως, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα των capital controls», ενώ ερωτώμενος από εκπροσώπους του Τύπου εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν για το θέμα της επιβολής capital controls στην Ελλάδα υποστήριξε ότι: «θα μπορούσες κατά κάποιον τρόπο να το πεις και έτσι».