Σάλος με την πληροφορία ότι το Πεντάγωνο εμφύτευσε τσιπ στον εγκέφαλο στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Ιράκ

Σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφύτευσε τσιπ στον εγκέφαλο στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Ιράκ.

«To Πεντάγωνο έχει ήδη εμφυτεύσει τσιπ στον εγκέφαλο στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», υποστηρίζει η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος των New York Times, Άνι Γιάκομπς.

Το βιβλίο, υπό τον τίτλο: «Ο Εγκέφαλος του Πενταγώνου», αναφέρει ότι, ήδη Αμερικανοί επιστήμονες που συνεργάζονται με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε στρατιώτες που έχουν πολεμήσει στη Μέση Ανατολή με την συγγραφέα του βιβλίου να ισχυρίζεται ότι το Πεντάγωνο αρνήθηκε να της επιτρέψει να πάρει συνέντευξη από ασθενή στον οποίο έχει εμφυτευτεί το τσιπ.

Από τους συνολικά 2,5 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν υπηρετήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν, 300 από αυτούς έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες και προβλήματα διαταραχής μνήμης, γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι στους στρατιώτες αυτούς έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του το Πεντάγωνο για την εφαρμογή του τσιπ.

Η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικών ερευνών Darpa, που συνεργάζεται με το Πεντάγωνο, έχει αναπτύξει το τσιπ που ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και αποκαθιστά τις εγκεφαλικές βλάβες επιδιορθώνοντας όλους τους ελαττωματικούς ιστούς του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα συγγραφέας.

Το 2014 το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι αναπτύσσει ένα νέο καινοτόμο τσιπ εγκεφάλου για την αντιμετώπιση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες σε στρατιώτες και βετεράνους κι ότι θα ήταν έτοιμο σε πέντε χρόνια ενώ για την εφαρμογή του θα ζητούσε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Έκτοτε, δεν έκανε άλλη ανακοίνωση επί του θέματος.

Η νέα ηλεκτρονική συσκευή έχει ιατρική εφαρμογή αφού απώτερος στόχος της, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι να αποκαταστήσει τη λειτουργία της μνήμης σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το τσιπ αυτό έχει πρόσβαση στο μαλακό ιστό του εγκεφάλου για την καταγραφή, την πρόβλεψη και ενδεχομένως τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ασθενειών που αφορούν στη νόηση αλλά και τη διάθεση του ατόμου.

Βασική προτεραιότητα της Darpa είναι να βοηθήσει τους Αμερικανούς βετεράνους στρατιώτες  που επέστρεψαν με κρανιοεγκεφαλικές βλάβες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με συνέπεια να εμφανίζουν διαταραχές μνήμης.

Όπως είναι φυσικό, η ηλεκτρονική συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε όσους έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι από τροχαίο ή άλλο ατύχημα και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υπηρεσία, θα ανοίξει τον δρόμο για να αντιμετωπισθεί και η έκπτωση της λειτουργίας της μνήμης που προκαλείται από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Για το εγκεφαλικό εμφύτευμα, η υπηρεσία επένδυσε το ποσό των σαράντα εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτώντας την «αφρόκρεμα» των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, τα οποία συνεργάζονται για την ανάπτυξή του.

Επικεφαλής των ερευνών θα είναι τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας (UCLA) και της Πενσιλβάνια.