Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα παρεμβαίνει ωμά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού

2736597 11/12/2015 The Russian foreign ministry's spokesperson Maria Zakharova seen at a briefing on current political affairs. Alexander Vilf/RIA Novosti

Η Άγκυρα παρεμβαίνει ωμά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

“Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, στα οποία υπήρχαν αναφορές στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής `βουλής` με την ηγεσία της Τουρκίας, ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών, ο Τούρκος ηγέτης, προέτρεψε ευθέως τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή, στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σ` ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί”- δήλωσε η Ζαχάροβα χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

“Φυσικά, αυτό έρχεται σε άμεση αντίφαση με τα όσα διακηρύσσει η Άγκυρα, ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στην ταχύτατη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, ενώ καθίσταται προφανές, ότι με το να υποστηρίζει κατ` αυτόν τον τρόπο την μία εκ των πλευρών που συμμετέχουν στον ενδοκυπριακό διάλογο, η τουρκική ηγεσία παρεμβαίνει ωμά στην πορεία του διαλόγου, προωθώντας τις δικά της συμφέροντα”, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι τα συμφέροντα αυτά απέχουν πολύ από τη διασφάλιση “μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος”.