Όχι, απλώς ήρθε, αλλά ήρθε για να μείνει η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με δύο ΝΟΤΑΜ, που εξέδωσε, δέσμευσε τεράστια θαλάσσια έκταση, από την Κύπρο μέχρι τη Συρία, για ναυτικές ασκήσεις μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.
Η πρόσφατη ενημέρωση των κυπριακών αρχών για την εξέλιξη, έγινε καθαρά για τυπικούς λόγους, καθώς όπως φαίνεται, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να επιβάλει «τάξη» στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τα πράγματα έχουν ξεφύγει με την ανεξέλεγκτη δράση των ισλαμιστών.
Η Μόσχα ήδη έχει συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στην περιοχή, με πέντε πολεμικά πλοία, δύο υποβρύχια και άλλα υποστηρικτικά πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επομένων δύο εβδομάδων αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή και αεροπλανοφόρο.
Σύμφωνα με Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται έγκυρες πηγές από κυβερνητικούς κύκλους, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να πρότεινε στο Ισραήλ ν’ αναλάβει η Μόσχα την ευθύνη φύλαξης των οικοπέδων φυσικού αερίου-πετρελαίου και τις εγκαταστάσεις του στη Μεσόγειο.
Η ρωσική πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, περιέχει και οικονομική στήριξη 10 δις δολαρίων, για την ανάπτυξη του “Λεβιάθαν” του μεγαλύτερου κοιτάσματος του Ισραήλ.
Η προσφορά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε απευθείας στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, σε μυστικές διαπραγματεύσεις, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καθιστά σαφές ότι δεν θα ρωτήσει κανέναν για την ανάπτυξη πεζοναυτών, μαχητικών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, πλοίων και πυραύλων στη Συρία.
Τα Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό που επιδιώκει η Ρωσία στην περιοχή, είναι η εξασφάλιση του “Λεβιάθαν”, το οποίο περνά στην οικονομική ζώνη του Λιβάνου και αυτό το καθιστά τρωτό σε πιθανή δολιοφθορά από Ιράν, Συρία ή Χεζμπολάχ.
Επίσης, η Μόσχα επιθυμεί να μην μεγαλώσει η αστάθεια στην περιοχή, θεωρώντας ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, διότι οι σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής είναι εξαιρετικές και συνδέονται πλέον και με κοινά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακές.
Το θέμα είναι πόσο δεκτική θα είναι η Λευκωσία στην προσφορά για γενική βοήθεια της Ρωσίας, διότι είναι γνωστό ότι δεν θέλει να “χαλάσει” τις πολύ καλές σχέσης της με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως, φαίνεται ότι δεν θέλουν να τραβήξουν στα άκρα.
Συγκεκριμένα, όπως και στην κρίση με την Ουκρανία και την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, έτσι και τώρα η Ρωσία, χωρίς να υπολογίσει κανέναν, συγκεντρώνει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σποραδικά χτυπήματα στη Συρία.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ, όπως και στην κρίση στην Κριμαία, έτσι και τώρα περιορίζονται σε λεκτικές προειδοποιήσεις, βλέποντας τη Μόσχα στην ουσία ν΄αναλαμβάνει ρόλο κουμανταδόρου στην περιοχή, προκαλώντας σε κάποιο βαθμό και την Τουρκία.
Σύμφωνα πάντως με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές, η Μόσχα δεν ήρθε στην περιοχή για να φύγει γρήγορα και αυτό φαίνεται ότι θέλει να το καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση.
Κρατίνος