Ρεπορτάζ: Μικρο-οφειλέτες πίσω από τα σίδερα της φυλακής – Λαϊκισμοί και αλήθειες

Το να γράψεις φανταχτερούς τίτλους για ταλαίπωρους που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής για να πάρεις μερικές επισκέψεις στη σελίδα είναι πολύ εύκολο. Το να ερευνήσεις για να δεις τις αλήθειες πίσω από αυτούς τους φανταχτερούς τίτλους είναι το δύσκολο. Το apokalipsi.com συντεταγμένο πάντοτε στην πορεία της αλήθειας και όχι της παραπληροφόρησης ή της επιδερμικής δημοσιογραφίας, σας παραθέτει σήμερα λεπτομέρειες για το πώς μπορεί κάποιος να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για οφειλές. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κατηγορία Α: Απλήρωτες διατροφές

Όταν χωρίσει ένα ζευγάρι, ο πατέρας, είναι υποχρεωμένος όπως καταβάλλει στην πρώην σύζυγό του ένα ποσό μηνιαίως για την διατροφή των παιδιών του.

Εάν δεν πληρώνει τότε η σύζυγος μπορεί να αποταθεί στο Δικαστήριο και να ζητήσει διάταγμα διατροφής. Τα Δικαστήρια εκδίδουν διατάγματα όμως αυτά τα ποσά κυμαίνονται από 200-300 ευρώ για κάθε παιδί, ποσό το οποίο όμως δεν πολλαπλασιάζεται με το πόσα παιδιά έχεις. Δηλαδή ενώ για 2 παιδιά το ποσό θα είναι περίπου €400 μηνιαίως, για 3 παιδιά μπορεί το δικαστήριο να διατάξει €500 σύνολο για όλα τα παιδιά.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο σύζυγος δεν πληρώνει αυτές τις διατροφές, τότε καταχωρείται νέα υπόθεση εναντίον του στο Δικαστήριο και εάν πάλι δεν τα πληρώσει τότε το Δικαστήριο μπορεί να τον στείλει φυλακή. Σε περίπτωση όμως που τα πληρώσει, τότε αφήνεται ελεύθερος.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν φυλακή γιατί δεν πλήρωσαν 1 διατροφή. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ο πατέρας θα πρέπει να αμελήσει να πληρώσει πάρα πολλές διατροφές για να ενεργοποιηθούν αυτές οι αυστηρές διαδικασίες. Τα παιδιά σε αυτή τη περίπτωση δεν έχουν άλλη μέθοδο να λάβουν λεφτά και εάν η πολιτεία δεν καταφέρει να εισπράξει τον πατέρα, τότε η μητέρα επωμίζεται όλο το οικονομικό βάρος διατροφής των παιδιών, με δραματικές συνήθως επιπτώσεις για τη διαβίωση των παιδιών.

Αυτά τα ποσά της διατροφής, στις μέρες μας είναι εξόχως σημαντικά, γιατί το κράτος μείωσε δραματικά τις παροχές στις οικογένειες μόνο με ένα γονεά και η μητέρα εάν δεν έχει τα χρήματα της διατροφής, έχει σοβαρότατα προβλήματα.

Κατηγορία Β: Ανείσπρακτες μηνιαίες δόσεις

Ο Α πάει στο κατάστημα του Β και αγοράζει ένα προϊόν. Δεν τον πληρώνει. Ο Β του καταχωρεί αγωγή για να εισπράξει τα λεφτά του. Κερδίζει την δίκη εναντίον του αλλά ο Α ενώ πήρε το εμπόρευμα ή το προϊόν εξακολουθεί να το κατακρατεί. Παλαιότερα αυτός που κέρδιζε τη δίκη μπορούσε να προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας αυτού που χρωστούσε. Με πρόσφατη νομοθεσία κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται μέχρι ενός σημαντικού ποσού. Άρα αυτός που έχει να παίρνει τα λεφτά του, κάνει νέα υπόθεση στο Δικαστήριο (αίτηση) και ζητά την έκδοση διατάγματος, εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού δια μηνιαίων δόσεων. Συνήθως τα Δικαστήρια, εκδίδουν διατάγματα απο 50 εως 150 μηνιαίως.

Σε περίπτωση που αυτός που χρωστά πάλι δεν πληρώνει τις δόσεις του, αυτός που έχει να παίρνει λεφτά, θα πρέπει να κάμει νέα υπόθεση στο Δικαστήριο για να ζητήσει διάταγμα να πληρωθούν οι καθυστερημένες δόσεις (όχι όλο το ποσό του χρέους). Το Δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση, έχει εξουσία (και έτσι γίνεται σχεδόν πάντα) να παραχωρήσει σε αυτόν που χρωστά περαιτέρω αναστολή για να πληρώσει αυτές τις δόσεις που δεν πλήρωσε για ακόμα 6 μήνες. Σε περίπτωση που ούτε σε αυτούς τους 6 μήνες πληρωθούν αυτές οι δόσεις τότε η Αστυνομία δίνει νέα παράταση από μόνη της και κάνει νέους διακανονισμούς. Εάν ούτε τους διακανονισμούς αυτούς πληρώσει, τότε θα οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές.

Ο Β, δηλαδή αυτός που πώλησε το προϊόν και περιμένει ακόμα να πληρωθεί τα λεφτά του, θα περάσουν τουλάχιστο 4-5 χρόνια μέχρι να δει τα πρώτα λεφτά να έρχονται προς εξόφληση του υπολοίπου. Μέχρι τότε όμως, ο Β πλήρωσε ήδη το ΦΠΑ που αναλογεί στο εμπόρευμα που πώλησε, πλήρωσε δικηγόρο και περιμένει υπομονετικά να πάρει τα λεφτά του.

Κατηγορία Γ: Οφειλόμενες δόσεις τραπεζών

Σε αυτή τη κατηγορία ακολουθείται όλη η ανωτέρω διαδικασία με την αγωγή, απόφαση, διάταγμα μηνιαίων δόσεων και ακολούθως διάταγμα για καταβολή των καθυστερημένων δόσεων.

Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις, τουλάχιστο σε ποσοστό πέραν του 60%, οι τράπεζες έχουν υποθηκευμένα ακίνητα τα οποία καθυστερούν να εκποιήσουν, ενώ στο μεσοδιάστημα, «τρέχουν» αυτούς που οφείλουν για να εισπράξουν όσα εισπράττονται.

Κατηγορία Δ: Οφειλές στο κράτος

Σε αυτή την κατηγορία οι περισσότεροι που φυλακίζονται είναι για οφειλές προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Για το ΦΠΑ αν δεν πληρώσεις όλο το ποσό πας φυλακή απευθείας. Για τις κοινωνικές ασφαλίσεις όμως, συνήθως εκδίδονται διατάγματα, τα οποία εάν δεν πληρώσεις τότε καταλήγεις στη φυλακή.

Το ΦΠΑ χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά χρήματα τα οποία ο έμπορας εισέπραξε από τον πελάτη του και αντί να τα πληρώσει στον ΦΠΑ τα έβαλε στη τζέπη του, άρα ουσιαστικά πήρε περισσότερα χρήματα κλέβοντας το κράτος αλλά και το πελάτη του.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά χρεώσεις του ΦΠΑ για τις οποίες υπάρχει το εξής παράδοξο και παράλογο. Όταν πωλήσεις ένα εμπόρευμα, ακόμα και εάν δεν εισπράξεις, είσαι υποχρεωμένος το ΦΠΑ να το πληρώσεις. Διαφορετικά καταλήγεις στη φυλακή. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, που έμποροι ή και επιχειρηματίες, καταλήγουν στη φυλακή για χρήματα οφειλόμενα στο ΦΠΑ τα οποία δεν εισέπραξαν ή και δεν θα εισπράξουν ποτέ τους.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, όμως οι ανωτέρω είναι οι βασικότερες και καλύπτουν τουλάχιστο το 80% των περιπτώσεων μικρο-οφειλετών που καταλήγουν στη φυλακή.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, είναι κατά την άποψη μας ορθό, την επόμενη φορά που κάποιος θα μας κλάψει για τα σίδερα της φυλακής, να δημοσιοποιηθούν και οι λόγοι. Άφησε τα παιδιά του χωρίς φαγητό; Κέρδισε στη πλάτη κάποιου άλλου τον οποίο δεν πληρώνει; Ή είναι μέσα στις άδικες περιπτώσεις, που οι τράπεζες ενώ έχουν εξασφλίσεις στέλνουν τον κόσμο φυλακή ή το ΦΠΑ για λεφτά τα οποία δεν εισπράχτηκαν ποτέ τους;

Σπάρτακος – Κρατίνος