Ρατσιστικό αμόκ αστυνομικού στις ΗΠΑ – Χτυπάει και απειλεί με το όπλο του ανήλικους αφροαμερικανούς (video)

Ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα στο Τέξας μετά την προβολή ενός βίντεο στο Διαδίκτυο όπου καταγράφεται ένα περιστατικό χρήσης υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς εναντίον μιας ομάδας νεαρών κατά τη διάρκεια του οποίου ένα στέλεχος των δυνάμεων επιβολής της τάξης έβγαλε το όπλο του και σημάδεψε άοπλους εφήβους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να θέσουμε τον αστυνομικό σε αργία προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε πιέσεις για τη διενέργεια μιας πλήρους και διεξοδικής έρευνας» εξήγησε ο Γκρεγκ Κόνλεϊ, αρχηγός της αστυνομίας του Μακίνεϊ, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια του Ντάλας (Τέξας, νότια).

Οι εικόνες από την επέμβαση των δυνάμεων επιβολής της τάξης, τις οποίες κατέγραψε ο ερασιτεχνικός φακός, έχουν γίνει ανάρπαστες στο διαδίκτυο και πυροδότησαν μια διαμάχη σχετικά με την χρήση υπέρμετρης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ όταν η αστυνομία επενέβη αφότου είχε δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα σχετικά με προβλήματα που προκαλούσε η ομάδα των εφήβων –στην πλειονότητά τους αφροαμερικανοί– σε μια δημοτική πισίνα.

«Το πρώτο τηλεφώνημα έκανε λόγο για ταραχές στις οποίες εμπλέκονταν πολλοί ανήλικοι σε αυτήν την περιοχή, στην οποία δε διέμεναν και δεν είχαν άδεια να βρίσκονται, ενώ αρνούνταν να φύγουν» εξήγησε χθες Κυριακή η αστυνομία του Μακίνεϊ σε ένα δελτίο τύπου. Υπήρξαν επιπλέον και καταγγελίες για συγκρούσεις μεταξύ των νεαρών.

Πολλές μονάδες της αστυνομίας ανταποκρίθηκαν και «οι αστυνομικοί έθεσαν τελικά υπό έλεγχο την κατάσταση» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Οι εικόνες ωστόσο που μεταφορτώθηκαν αργότερα στον ιστότοπο YouTube δείχνουν έναν αστυνομικό να φωνάζει σε ορισμένα παιδιά καλώντας τα να τον υπακούσουν και να πέσουν στο έδαφος.

Επικρατεί σύγχυση και πανικός, έφηβοι τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ αστυνομικοί προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Ένας εξ αυτών αρπάζει μία έφηβη από το μαγιό της, την ρίχνει στο έδαφος και την σέρνει για λίγα μέτρα. Κατόπιν σηκώνεται, βγάζει το όπλο και σημαδεύει προς δύο νεαρά αγόρια που πλησιάζουν.

«Αυτό το βίντεο εγείρει ανησυχίες, για τις οποίες η αστυνομία του Μακίνεϊ ερευνά» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.