Ρήγμα του ΔΝΤ με την Αθήνα για πιο σκληρά μέτρα και χρέος

Βαθύ είναι μέχρι στιγμής το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον κάνουν λόγο για σημαντικές αποκλίσεις στους αριθμούς που επικαλείται η ελληνική πλευρά και εκείνους που συμμερίζεται το Ταμείο. Αν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να έχουν υψώσει λευκή σημαία απέναντι στους δανειστές για μαχαίρι στις συντάξεις, εντούτοις η κα Βελκουλέσκουεκ μέρους του Ταμείου φέρεται να μην ικανοποιείται ζητώντας ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρωμα και απομείωση ακόμα και τις βασικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TheToc, αυτό είναι ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο ότι στο παρασκήνιο έχει ζυμωθεί ήδη μία συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία όμως δεν αναμένεται να είναι ούτε τόσο ευρεία ούτε τόσο υψηλή όπως ζητάει το Ταμείο.

Γι’ αυτό και πλέον είναι κοινώς συμφωνηθέν μεταξύ των δύο πλευρών των δανειστών ότι η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί σε ακόμα σκληρότερες περικοπές για να βγαίνουν οι αριθμοί. Αν και ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε ότι το Ταμείο συνηγορεί προς μία τέτοια “λύση” επιβολής περαιτέρω περικοπών στις πλάτες του ελληνικού λαού, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον συνηγορούν για το αντίθετο. Έχοντας μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ κλείσει κάθε πόρτα πολιτικής διαπραγμάτευσης του Ταμείου με την Αθήνα, η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις καθίσταται κάτι παραπάνω από ασφυκτική για την Αθήνα.

Πάντως όλα συντείνουν στην κατεύθυνση να κυριαρχήσουν οι απαιτήσεις ΔΝΤ και δανειστών για “χοντρό ψαλίδισμα” του ασφαλιστικού χωρίς όμως- ακόμα κι αν συμβεί αυτό- να υπάρχει μέχρι στιγμής η παραμικρή διαβεβαίωση ότι θα κλείσει επιτέλους η περιβόητη και πολυπόθητη για την ελληνική κυβέρνηση αξιολόγηση.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ βρίσκονται σε βαρομετρικό χαμηλό. Η σταγόνα που φέρεται να έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι και η νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Ταμείου, που έχει θυμώσει τους αξιωματούχους του.

Σημειώνεται ότι λίγα 24ωρα πριν από τη νέα επίθεση Τσίπρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου είχε απαντήσει με ιδιαίτερα ενοχλημένο τρόπο για την επιθετική στάση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου κατά του οργανισμού, την οποία εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε μη εποικοδομητική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή του Ταμείου, ερωτηθείσα σχετικά από το TheToc, δεν μπορούσε να εξηγήσει την ρητορική της Αθήνας κατά του Ταμείου αφήνοντας ταυτοχρόνως αιχμές για τοποθετήσεις για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Τα φώτα πάντως πέφτουν στην προσεχή σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον τον ερχόμενο Απρίλιο, με τους περισσότερους να προεξοφλούν ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει κλείσει μέχρι τότε και ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται- για ακόμα μία φορά- στο μενού της ατζέντας των συζητήσεων που θα διεξαχθούν εκεί. και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Ίσως πάντως αξίζει να δει κανείς το βίντεο της ενόχλησης του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις στην ερώτηση για τις επιθέσεις Τσακαλώτου- Τσίπρα κατά του ΔΝΤ.