Πώς ο Β. Σόιμπλε «τορπίλισε» τη συμφωνία με τους δανειστές!

«Χαλαρό» φέρεται να βρήκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το κείμενο των προτάσεων των θεσμών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup.

Όπως μετέδωσε η Μαρία Δεναξά από τις Βρυξέλλες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πρόταση των θεσμών προδίδει το μνημόνιο και είναι τόσο χαλαρή που δεν μπορεί, όπως υποστήριξε, να περάσει από τα ξένα κοινοβούλια, γιατί οι βουλευτές τους θέλουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μαζί με επτά ακόμη υπουργούς διέκοψαν το Eurogroup, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε δύο προτάσεις, των θεσμών και την ελληνική. Ζήτησε, μάλιστα, από τους θεσμούς να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις και να τις ενσωματώσουν στο δικό τους κείμενο.

Ουσιαστικά ο κ. Σόιμπλε τορπίλισε μια συμφωνία που θα μπορούσε να είχε κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις και να μην χρειαζόταν να πάμε σε νέο Eurogroup το Σάββατο με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Αλλες πληροφορίες που μεταδίδει το real.gr, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε βέτο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση να παρέμβει ο ESΜ και να διευκολύνει την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και για την οποία το ΔΝΤ δεν έφερε αντιρρήσεις, η αποπληρωμή της δόσης ύψους 1,6 δισ. η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί με δάνειο του ESM το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023.

Επίσης προτάθηκε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ , που πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου να εξαγοραστούν κι αυτά – μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης- λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ESM και η πληρωμή τους να μετατεθεί και εδώ για το 2023. Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουν νομοθετηθεί τα συμφωνημένα μέτρα και έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα μέρος τους (πχ ΦΠΑ).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που εμπλέκεται στην διαπραγματεύσεις «ο Β.Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση, αλλά έθεσε και ζήτημα προς την ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας μέσω του ELA , θέτοντας ζήτημα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια γνώμη είχε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γ. Βάιντμαν ο οποίος ζήτησε να κλείσει η ρευστότητα μέσω ELA υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ και με τα λεφτά αυτά αγοράζουν έντοκα, στηρίζουν δηλαδή το δημόσιο.