Πότε οι τράπεζες θα μας πουν “συγνώμη λάθος”;

Ακούγοντας την είδηση ότι πρόκειται περί παρεξήγησης και παρερμηνείας, η απότομη αύξηση του ΦΠΑ στην τιμή του υγραερίου από 5% στο 19% και ότι αυτό αφορούσε μόνο το υγραέριο κίνησης και όχι το υγραέριο με χύμα μορφή, αμέσως μου δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση.

Φαντάστηκα τον εαυτό μου να ανοίγω εκείνους τους λευκούς με μαύρο περιεχόμενο φακέλους της τράπεζας και αντί τη μηνιαία ή χρονιαία αναλυτική κατάσταση με τα υπόλοιπα δανείου ή λογαριασμών και όλα τα στολίδια, να περιλαμβάνει μια “συγνώμη κάναμε λάθος”.

Να μου λέει οτι πρόκειται περί παρεξήγησης η επιπλέον επιβάρυνση, γνωστή ως τόκος υπερημερίας, επειδή καθυστέρησα μερικές μέρες να καταβάλω τη δόση μου. Να μου εξηγεί ότι ήταν παρερμηνεία το πέναλτι, επειδή συσσωρεύθηκαν 2-3 απλήρωτες δόσεις.

Να μου επισημαίνει ότι ήταν παρεξήγηση η παραπομπή του δανείου μου σε διαιτησία επειδή είναι μη εξυπηρετούμενο, να μου διατυπώνει κατανόηση για τις ανυπέρβλητες δυσκολίες μου να το αποπληρώσω άμεσα και να μου δίνει πίστωση χρόνου να το πράξω. Να μου λέει συγνώμη ήταν παρεξήγηση ο τόκος του 8,5%, και θα το διορθώσουμε άμεσα.
Μετά από τη σύντομη ψευδαίσθηση μου, αποφάσισα να βρεθώ αντιμέτωπη με το περιεχόμενο του φακέλου του τραπεζικού ιδρύματος για να προσγειωθώ στην πραγματικότητα.

Όμως τόσο εγώ όσο και χιλιάδες πολίτες, κυρίως αυτοί που έμειναν ταπί σε μια νύχτα και αυτοί που έχασαν τη δουλειά και το εισόδημα ένα πρωί, εκείνοι που κινδυνεύουν να ξεσπιτωθούν, αναμένουμε μια συγνώμη. Μια συγνώμη και μια επιστροφή των κόπων μιας ζωής. Μια συγνώμη με επιπλέον τόκους κι επιβαρύνσεις. Σκεφτήκατε πόσο βαριά είναι αυτή η συγνώμη;

Χάρυβδη