Πόσο κοστολογείται η λύση και πόσο η παγίωση τετελεσμένων;

Μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις, φανατισμούς και μισαλλοδοξίες, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τοποθετηθούμε για το μέλλον της πατρίδας, των παιδιών και των γενεών που έρχονται.

Το Κυπριακό έφτασε στο σημείο μηδέν και όπως και να το κάνουμε, θα υπάρξει κόστος είτε με λύση είτε χωρίς λύση.

Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο από τα δύο ζυγίζει περισσότερο..

Λύση στρωμένη με ροδοπέταλα δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Ούτε βεβαίως και λύση τύπου ότι να’ ναι όπως να’ ναι μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό.

Η ουσία βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή που θέλει να φτάσει κάποιος και που μπορεί να φτάσει.

Όταν διαχωρίσουμε αυτά τα δύο πολύ απλά πράγματα, θα μπορέσουμε να βγάλουμε το γκρίζο από τη μέση και να κάνουμε την απόφασή μας άσπρο ή μαύρο, κάτι που θα μας διευκολύνει αφάνταστα, όποια και αν είναι η απόφασή μας.

Μπορεί να είναι λίγο νωρίς να κάνουμε λόγο για αποφάσεις, δημοψηφίσματα, λύση και πολλά άλλα, ωστόσο αν παρακολουθήσει κάποιος με προσοχή τις ανακρίβειες που γράφονται, στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, θα διερωτηθεί για πολλά πράγματα.

Πρόσφατα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε όλους να αναλογιστούν το κόστος τη μη λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην γύρω περιοχή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξήγησε πως η μη επίλυση του Κυπριακού θα έχει κόστος οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό αλλά και κόστος στην ασφάλεια, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ είναι δυνατή για να στηρίξει την επανένωση οικονομικά.

Εξέφρασε επίσης, αισιοδοξία ότι οι ηγέτες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα υποδεικνύοντας ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των γενεών που μεγαλώνουν τα τελευταία 41 χρόνια».

Δεν θα προσπαθήσω να πείσω ότι αυτά που λέει η κυρία Μογκερίνι είναι σωστά.

Πιστεύω, όμως, ότι έχουν βάση, διότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί ν’ αποτελέσει επένδυση για την ίδια την ΕΕ και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση συνομιλιών με τέτοια δυναμική.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι θέλουμε αλλά το μπορούμε να έχουμε από αυτό που θέλουμε!

Στο κάτω κάτω, πόσο κοστολογείται η λύση και πόσο η παγίωση τετελεσμένων;

Κρατίνος