Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Κύπρου – Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Βουτιές με τις ίδιες τιμές όπως πέρυσι;

Εν μέσω της κρίσης και με τους μισθούς να… εξαϋλώνονται, ακόμα και μια βουτιά σε μια οργανωμένη παραλία, χρειάζεται ψάξιμο για να μην σας πιάσουν κότσο οι επιτήδειοι που πωλούν ορισμένα προϊόντα με καπέλο μέχρι και 500%!

Ποιές είναι λοιπόν οι φθηνότερες και οι ακριβότερες παραλίες; Τα… βασικά είδη του λουομένου διατίθενται σε τιμές που είναι πιο αλμυρές και… από τη θάλασσα την ίδια;

Οι βουτιές στη θάλασσα δεν είναι σε απαγορευτικά επίπεδα, και όσες οικογένειες δεν διαθέτουν τις δικές τους ομπρέλες και ξαπλώστρες, και δεν παίρνουν μαζί τους τις παγωνιέρες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικά οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων είναι προσιτές.
Έτσι μια οικογένεια μπορεί να ενοικιάσει για όλη την ημέρα στις οργανωμένες παραλίες δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα πληρώνοντας €7,50. Σε περίπτωση που θελήσει να ξεδιψάσει με ένα αναψυκτικό αυτό προσφέρεται σε τενεκεδάκι των 330 ml προς €1, ενώ στα 50 σεντ πωλείται και η φιάλη νερού των 500 ml. Έτοιμοι καφέδες προσφέρονται προς €1,50 περίπου ο ένας, όπως και η μπίρα.
Καλό θα ήταν ρίξετε και μια ματιά στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Εμπορίου για να έχετε μια ιδέα του τι γίνεται!
Τα περισσότερα φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρούνται στις παραλίες Λεμεσού όπου εντοπίζεται σε 13 συνολικά προϊόντα η διαφορά από τη μέγιστη στην ελάχιστη τιμή πάνω από το 100%. Τέτοια περιστατικά δηλαδή να παρουσιάζεται αύξηση πέραν του 100% στο ίδιο προϊόν μέσα στην ίδια επαρχία παρουσιάζεται 11 φορές στον Πρωταρά και 8 στη Λάρνακα.Αντίθετα στις παραλίες της Αγίας Νάπας το φαινόμενο το προϊόν να είναι ακριβότερο πέραν του 100% παρουσιάζεται μια φορά και στις παραλίες της Πάφου τρεις.
Προσεκτικοί πάντως θα πρέπει να είναι όσοι ξέχασαν να προμηθευτούν το αντηλιακό τους και επιλέξουν να το αγοράσουν από την παραλία αφού υπάρχουν σημεία πώλησης που παρατηρείται αισχροκέρδεια. Το ίδιο αντηλιακό μπορεί να το προμηθευτεί ο παραθεριστής με διακύμανση μέχρι και 53% στη Λάρνακα, με 49% στην Πάφο, με αύξηση 20% στη Λεμεσό, 33% στην Αγία Νάπα και 16% πιο πάνω στον Πρωταρά.
Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν αποφεύγονται, αφού σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί η λογική του εύκολου κέρδους από πλευράς των επιχειρηματιών, σε βάρος των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, προχώρησε σε δημοσίευση Παρατηρητηρίου Τιμών Τουριστικών Παραλιακών Περιοχών ημερομηνίας 23 -24/7/2015, το οποίο περιλαμβάνει λιανικές τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών παραλίας σε τουριστικές παραλιακές περιοχές.
Η έρευνα διεξήχθη σε υποστατικά διαφόρων τύπων όπως περίπτερα, μικρές υπεραγορές, συνοικιακά και παραλιακά καφεστιατόρια (snack bars) καθώς και σε οργανωμένες παραλίες.
Το Παρατηρητήριο Τιμών αφορά 123 Παραλιακά Υποστατικά και 53 χώρους παροχής υπηρεσιών παραλίας στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου (περιοχές Πρωταρά και Αγίας Νάπας) και περιλαμβάνει 40 βασικά καταναλωτικά προϊόντα και 2 υπηρεσίες παραλίας. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα καταχωρούνται με την εμπορική τους επωνυμία. Η έρευνα αφορά Γάλα Φρέσκο, Ψωμί, Αναψυκτικά/Χυμοί/Καφέδες & Τσάι, Εμφιαλωμένο Νερό, Μπίρες, Παγωτά, Αντηλιακά και Υπηρεσίες Παραλίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος