Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας; – Δείτε το τεστ και θα καταλάβετε (φωτος)

Είναι καθαρά τα χέρια σας; Σίγουρα τα πλένετε μετά από την τουαλέτα και νομίζετε πως είναι εντάξει. Ωστόσο, πείραμα αποκαλύπτει πως δεν είναι τόσο καθαρά όσο πιστεύετε.

Το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκεί φιλοξενούνται μικρόβια και βακτήρια, επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Πώς, όμως, πλένουμε σωστά τα χέρια μας;

Σε ένα τεστ που έγινε, με ειδική κάμερα UV, κρατήθηκαν διαφορετικοί χρόνοι πλυσίματος, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα ειδικό τζελ, που αποτελεί προσομοίωση για το πώς τα βακτήρια κολλούν στο δέρμα μας.

Οσο πιο λευκά είναι τα χέρια, τόσο πιο βρώμικα είναι. Οσοι πιο σκούρα, τόσο πιο καθαρά. Τα αποτελέσματα σίγουρα θα σας εκπλήξουν και την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα χέρια σας θα το σκεφτείτε δύο φορές.

Ετσι είναι τα χέρια πριν από το πλύσιμο:

Γρήγορο πλύσιμο και τίναγμα των χεριών

Ολοι το κάνουν. Οταν δεν υπάρχει πετσέτα ή χαρτί, καταφεύγετε στην εύκολη λύση του τινάγματος για να τα στεγνώσετε όσο μπορείτε. Στην εικόνα είναι ολοφάνερο πως τα χέρια παραμένουν βρώμικα. «Ενα απλό πλύσιμο δεν είναι ποτέ αρκετό», τονίζει η δρ Lisa Ackerley.

Πλύσιμο για 6 δευτερόλεπτα χωρίς σαπούνι

Τα 6 δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος που περνούν οι άνθρωποι πλένοντας τα χέρια τους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό να απομακρύνει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Οπως θα δείτε, τα χέρια φαίνονται πιο καθαρά σε σύγκριση με την προηγούμενη εικόνα, αλλά εξακολουθούν να συγκεντρώνουν βακτήρια.

Πλύσιμο για 6 δευτερόλεπτα με σαπούνι

Το πιο σημαντικό στο πλύσιμο των χεριών είναι το σαπούνι, όπως αναφέρει ο dr Curtis. «Μαζί με το σαπούνι, το οποίο κολλάει στο δέρμα, αφαιρούνται και τα βακτήρια», τονίζει και συνεχίζει: «Δεν τα σκοτώνει, τα απομακρύνει».

Πλύσιμο για 15 δευτερόλεπτα με σαπούνι

Τα 15 δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για να είναι καθαρά, σύμφωνα με το NHS. Μόλις το 5% ξοδεύει τόσο ή περισσότερο χρόνο γι’ αυτή τη διαδικασία. Στην εικόνα φαίνεται πως το χέρι είναι σχεδόν καθαρό. Θα χρειαστείτε 5 δευτερόλεπτα παραπάνω για να πλύνετε και τις πιο μικρές περιοχές.

Πλύσιμο για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι

Το Centres For Disease Control and Prevention προτείνει πως ο κατάλληλος χρόνος είναι κάπου μεταξύ 15 και 30 δευτερολέπτων, ώστε να απομακρυνθούν τα βλαβερά βακτήρια.