Πόσο επηρεάζεται το ΧΑΚ από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίπτωση στην Κύπρο από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μη αποκλείοντας να υπάρξει κάποιο όφελος σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα.

Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως “βεβαίως και παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, στα διεθνή χρηματιστήρια”, για να προσθέσει πως “δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην Κύπρο”.

“Δεν προκύπτει κανένας άμεσος λόγος ανησυχίας για την περίπτωση της Κύπρου. Το κυπριακό χρηματιστήριο εξάλλου είναι ένα πολύ μικρό χρηματιστήριο, χωρίς βάθος και χωρίς συμμετοχή διεθνών εταιρειών. Δεν επηρεάζεται”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “η πιθανή επίπτωση στα κρατικά ομόλογα ενδεχομένως να είναι θετική”.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως “όταν υπάρχει αστάθεια διεθνώς στα χρηματιστήρια η επιλογή των κρατικών ομολόγων θεωρείται μια ασφαλής επιλογή, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους διεθνείς επενδυτές”, και πως “ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι τα κρατικά ομόλογα σε περίπτωση αστάθειας, αβεβαιότητας στα χρηματιστήρια, καθίστανται ελκυστικότερη επιλογή, πιθανότερο είναι να προκύψει κάποιο όφελος”.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση και προσδοκία και ευχή όλων μας είναι για άλλους λόγους ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας να τερματιστεί αυτή η περίοδος αστάθειας”, πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνω, ανέφερε, “πως δεν προκύπτει κανένας άμεσος λόγος ανησυχίας για την περίπτωση της Κύπρου. Το κυπριακό χρηματιστήριο εξάλλου είναι ένα πολύ μικρό χρηματιστήριο, χωρίς βάθος και χωρίς συμμετοχή διεθνών εταιρειών. Δεν επηρεάζεται. Και η πιθανή επίπτωση στα κρατικά ομόλογα ενδεχομένως να είναι θετική”, κατέληξε.