Πόσες οικογένειες επωφελήθηκαν από το ΕΕΕ – Ποιοι απορρίφθηκαν;

Πέραν των 23 χιλιάδων ατόμων έχουν ωφεληθεί από την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς 12670 οικογένειες που δεν είχαν καμία στήριξη μέχρι σήμερα, έχουν καταστεί δικαιούχοι, σύμφωνα με όσα είπε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε και σε αυτούς που απερρίφθησαν, λέγοντας πως οι μισοί είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα από 25 χιλιάδες μέχρι και πέραν τους ενός εκατομμυρίου Ευρώ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως μέχρι σήμερα 12670 οικογένειες έχουν καταστεί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίες αντιστοιχούν σε 23500 πρόσωπα.

“Οι δικαιούχοι αυτοί είναι νέοι δικαιούχοι που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία στήριξη από το κράτος. Αφορά την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους, εργαζομένους με χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενους”, είπε και σημείωσε πως η δαπάνη για αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται σε 4,5 εκ ευρώ το μήνα και είναι εντός των ορίων του προϋπολογισμού.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε στη συνέχεια πως σημαντικός στόχος είναι να απονεμηθεί πραγματική δικαιοσύνη, που σημαίνει στήριξη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και αυτό προϋποθέτει μια αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου. Όπως είπε, έχουν ελεγχθεί όλες οι αιτήσεις, σημειώνοντας πως ως Υπουργείο δεν έχουν αλλάξει οποιοδήποτε κριτήριο από τα υφιστάμενα επιδόματα. “Όμως, έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα μητρώο διαχείρισης επιδομάτων, όπου γνωρίζουμε ποιοι παίρνουν και ποιοι δικαιούνται αυτά τα επιδόματα και ουσιαστικά προχωρούμε με την υλοποίηση της κοινωνικής μεταρρύθμισης”, είπε.

Μιλώντας εντός της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως μέσα από ένα ορθό έλεγχο των κριτηρίων, οι μισοί από αυτούς που απερρίφθησαν έχουν καταθέσεις από 25 χιλιάδων ευρώ μέχρι και πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, περίπου 60% αυτών που απερρίφθησαν διέθεταν περιουσία πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ και σε 94 περιπτώσεις πέραν του 1 εκ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους φροντιστές, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως μέσα στο Νόμο για το ΕΕΕ υπάρχει και η φροντίδα προς αυτούς που την έχουν ανάγκη. “Εχουμε ολοκληρώσει και συνεχίζουμε για κάποιες περιπτώσεις με την αξιολόγηση ποιοι πραγματικά χρειάζονται φροντίδα, και ουσιαστικά θα δημιουργήσουμε μητρώο φροντιστών όπου απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας αλλά και η συνεπακόλουθη κατάρτιση αυτών των φροντιστών με θέματα Α` Βοηθειών ή άλλων έτσι ώστε να παρέχεται η ορθή φροντίδα”, είπε και σημείωσε πως θα το κόστος για τους φροντιστές θα χρηματοδοτηθεί και από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής στις δηλώσεις του είπε πως έχουν περάσει 16 μήνες από την μέρα ψήφισης του νόμου και ακόμη υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες είτε για έγκριση αιτήσεων είτε για έγκριση ενστάσεων. Όπως είπε, αν και υπάρχει κατανόηση πως η καθυστέρηση οφείλεται στις υπηρεσίες του Υπουργείου για το ΕΕΕ, από την άλλη υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν εισοδήματα και δεν μπορούν να περιμένουν την Κυβέρνηση και το κράτος να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Φακοντής είπε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή, για εξέταση εις βάθος, όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε όλες τις κατηγορίες των αιτητών. Είπε, επίσης, πως πρέπει μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας και αφού εξεταστούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες, να προχωρήσει η Βουλή σε νέες τροποποιήσεις που να καλύψουν τη μεγάλη ομάδα των μακροχρόνιων ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Για αυτά τα ζητήματα το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει με κατάθεση σχετικής πρότασης Νόμου, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως σήμερα έχει γίνει μια αποτίμηση από την Υπουργό της υλοποίησης της νομοθεσίας που τροποποιήθηκε την 1 Αυγούστου. “Η πρόσφατα ψηφισθείσα τροποποιητική νομοθεσία θα πρέπει να αφεθεί να εφαρμοστεί. Δεν θεωρούμε ότι είναι η στιγμή επιπρόσθετων αλλαγών, αλλά η στιγμή της εφαρμογής της νομοθεσίας”, είπε και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη δημιουργία του μητρώου διαχείρισης επιδομάτων.

Είπε πως είναι πολύ σημαντικό που 12670 οικογένειες για πρώτη φορά στηρίζονται επιδοματικά από το ΕΕΕ και πως έχουν εξετασθεί το σύνολο των αιτήσεων. Επίσης, ο κ. Νουρής χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως μέχρι την ημερομηνία εξέτασης οποιασδήποτε νέας αίτησης, σε κανένα πολίτη δεν έχει αποκοπεί οποιαδήποτε επίδομα.

Επέκταση απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών
Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε επίσης το θέμα της επέκτασης της απασχόλησης των εποχιακών ωρομίσθιων εργατών, με τον κ. Φακοντή να δηλώνει μετά τη συνεδρία πως απασχολούνται σήμερα 1652 άτομα 8 μήνες το χρόνο, και για να καλυφθούν σε διάφορα Υπουργεία οι διάφορες ανάγκης χρειάζεται να υπάρξει επέκταση της απασχόλησης αυτών των εποχικών ωρομίσθιων. “Χρήματα υπάρχουν και για αυτό ζητούμε επιτακτικά την επέκταση της απασχόλησης στους 10 μήνες”, είπε και εκτίμησε πως η επέκταση αυτή δεν θα επιβαρύνει το κράτος ενώ αντίθετα θα βοηθήσει στο να καλυφθούν κενά και αδυναμίες.

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής είπε πως η όποια πιθανή συζήτηση για την επέκταση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών δεν είναι ένα απλό αριθμητικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα σωστής διαχείρισης του έμψυχου  ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στη δημόσια υπηρεσία αλλά και των αναγκών του κράτους. “Μέχρι σήμερα η διαχείριση από τα Υπουργεία είχε ακριβώς αυτό το στόχο και αναμένουμε να ακούσουμε τις πραγματικές ανάγκες του κράτους και τις πραγματικές δυνατότητες του κράτους πριν υπάρξει η οποιαδήποτε εισήγηση για διαφοροποίηση των συνθηκών εργοδότησης των συγκεκριμένων εργατών”, είπε.