“Πόλεμο” στην κλιματική αλλαγή κήρυξε ο Ομπάμα – Τι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αμερική και τη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας επίσημα το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησής του για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της χώρας του.

Αποκαλώντας την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα, ο Ομπάμα τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει ότι οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 32% εν σχέσει με τα επίπεδα του 2005 ως το 2030, κάτι που θα μειώσει τα ποσά που δαπανούν οι Αμερικανοί για ενέργεια και θα βελτιώσει την κατάσταση για την υγεία των πιο ευάλωτων πολιτών σε όλη τη χώρα.

Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο επίσης προβλέπει την μετακίνηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση λιγνίτη, έχει στόχο να φέρει τις ΗΠΑ σε θέση ισχύος ενόψει των διεθνών συνομιλιών του Παρισιού αργότερα φέτος, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο Ομπάμα θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, το οποίο είχε απορρίψει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίου.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπει αντιμετωπίζουν προσφυγές από διάφορες πολιτείες και βιομηχανίες, και η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από το εάν θα ξεπεράσουν τις νομικές προκλήσεις.

Το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια έχει στόχο να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς του προέδρου Ομπάμα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή ήδη από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, το 2008.

“Είμαστε η πρώτη γενιά που αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για την αντιμετώπισή της” τόνισε ο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

“Έχουμε μόνο ένα σπίτι. Έχουμε μόνο έναν πλανήτη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την καταδίκη πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ τόνισε ότι τα προβλεπόμενα από το σχέδιο θα οδηγήσουν στο κλείσιμο ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων και θα αυξήσουν το κόστος της ενέργειας. “Θα κάνω ό,τι μπορώ για να το σταματήσω”, είπε ο Μακόνελ.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, αποκάλεσε το σχέδιο του Ομπάμα έναν “ενεργειακό φόρο” που εκδίδει η κυβέρνηση εν μέσω της βραδείας ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση. Ο Μπέινερ χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό “μια ακριβή, αλαζονική προσβολή στους Αμερικανούς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα”.

Ο Ομπάμα απέρριψε τις επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες το σχέδιό του θα αυξήσει το κόστος της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή, θα πλήξει τους φτωχότερους πολίτες και θα στοιχίσει θέσεις εργασίας.

“Είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε”, τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή:ΚΥΠΕ