Πυρ ομαδόν ο Γ. Χατζηπέτρου – Πολιτικοί και ΜΜΕ συγκάλυψαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεργαστεί με την επίσημη πλευρά για εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές θα προωθηθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος επέκρινε πολιτικούς και ΜΜΕ για τη “συγκάλυψη των πραγματικών αίτιων της κρίσης”, όπως ανέφερε, αλλά και την προηγούμενη Κυβέρνηση για τα σωρρευτικά μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων.

Μιλώντας από το βήμα του 52ου ετήσιου συνεδρίου τους ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Χατζηπέτρου ζήτησε στήριξη από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για να διορθωθεί η παντελώς λανθασμένη εικόνα που έχουν δημιουργήσει για το δημόσιο εκείνοι που με τις δικές τους ενέργειες ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας και την εξαθλίωση του λαού μας».

«Θεωρώ», είπε, «πως πλέον είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτίας της κρίσης στη χώρα μας προήλθε από τον τραπεζικό τομέα. Είναι επίσης αναντίλεκτο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί μέτρων για διόρθωση των κακώς εχόντων στον τραπεζικό τομέα, προχώρησε στη λήψη σωρευτικών μέτρων κατά των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου».

Ο κ. Χατζηπέτρου επέκρινε επανειλημμένως «τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών, που συγκάλυπτε τα προβλήματα και σκάνδαλα των τραπεζών και στοχοποιούσε το δημόσιο για την κρίση».

«Για την απραξία ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για τον αποπροσανατολισμό και στοχοποίηση του δημοσίου υπήρξε μια ευρύτερη συνεργασία και αναφέρομαι στη σύμπραξη ΜΜΕ, εργοδοτικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, οικονομολόγων, πανεπιστημιακών, κρατικών αξιωματούχων και πολλών άλλων που ήσαν εξαρτημένοι από τραπεζικό κεφάλαιο», είπε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, οι διαδοχικές μειώσεις σε συνδυασμό με κατακράτηση των προσαυξήσεων είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των απολαβών τους κατά 30% και επιπλέον, ενώ τα σωρρευτικά μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων και οι συνεχείς απειλές για νέα μέτρα εξανάγκασαν 4.500 δημοσίους υπαλλήλους να οδηγηθούν σε πρόωρη αφυπηρέτηση με συνέπεια την αποψίλωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αν και δεν είχαν αποδεχθεί τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά δεν προέβησαν σε απεργίες.

«Δεν έχουμε αποδεχθεί καμιά αποκοπή, αλλά η στάση μας ήταν τέτοια που βοήθησε τον τόπο να συνεχίσει, διότι αν αρχίζαμε τις διαμαρτυρίες, τις απεργίες, κάτι που έγινε σε όλη τη Ευρώπη, διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα», τόνισε.

Ο κ. Χαζτηπέτρου αναφέρθηκε και στην παραδοχή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος σημείωσε στο βιβλίο που εξέδωσε ότι ήταν μέλος της Εκτελεστικής Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου που είχε χαρακτηριστεί ως «ντιμ τιμ», με απολαβές που σε μια καλή χρονιά πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ πρόσφατα επικριτικά γερμανικά δημοσιεύματα αναγράφουν ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αμείβεται με €370.000 το χρόνιο ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με το ποσό €298.000 το χρόνο.

«Τα δικά μας ΜΜΕ ασχολούνται αποκλειστικά και μόνον με το χάσμα των αμοιβών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε. «Προφανώς η διαφορά στην αμοιβή της ομάδας της ντριμ τιμ στην Τράπεζα Κύπρου δείχνει τη διαφορά των αμοιβών στην ευρωπαϊκή καλαθόσφαιρα από το ΝΒΑ», παρατήρησε.