ΠτΔ: H κυβέρνηση θα αναλάβει το ήμισυ των χρεών που οφείλουν οι Δήμοι

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ήμισυ των χρεών που οφείλουν οι Δήμοι, που ανέρχονται μέχρι σήμερα στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την εξαγγελία που έκανε νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών κατά τη παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της συζήτησης στη Βουλή, νομοθεσίας για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας παράλληλα πως παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν θα γίνει κατορθωτή η επίτευξη αναγκαίας συναίνεσης στη Βουλή για να περάσει η σχετική νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που μιλούσε στα εγκαίνια του Πάρκου «Τάσος Μητσόπουλος» στα Λιβάδια, είπε ότι με τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου «δικαιώνουμε την παρουσία ενός ανθρώπου που αγάπησε την πατρίδα του, την δημιουργία, την ομορφιά, που η Κύπρος μας ευλογήθηκε από την φύση να προσφέρει. Δικαιώνουμε την στάση ζωής ενός ανθρώπου που μας δίδαξε μεγάλες έννοιες όπως η αξιοπρέπεια, η μετριοπάθεια, η δημιουργικότητα, η ανθρωπιά».

Πρόσθεσε ότι το πάρκο «χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με κρατικά κονδύλια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Μέσα στις γνωστές οικονομικές συνθήκες θεωρώ ότι αποτελεί προνόμιο για την περιοχή των Λιβαδιών να αξιοποιούνται κονδύλια, ένα εκατομμύριο ευρώ εν προκειμένω, για την υλοποίηση αυτού του έργου» είπε σημειώνοντας πως βλέποντας το έργο νοιώθει ότι «αξίζει κάθε ένα ευρώ που ξοδεύτηκε καθώς πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό χώρο, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος ανάπαυσης και αναψυχής για παιδιά και μεγάλους».

Ο ΠτΔ σημείωσε πως «με συνολικό εμβαδόν 8χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το έργο περιλαμβάνει μικρό αμφιθέατρο, παρατηρητήριο για την ανατολή και την δύση του ήλιου, περίπτερο, λίμνη, πεζοδρόμους και άλλα» ενώ έχουν ενσωματωθεί στο πάρκο και όργανα γυμναστικής τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να ασκηθεί.

Αφού ανέφερε ότι «είναι χρήσιμο όχι μόνο να υπερηφανευόμαστε για έργα που δημιουργούμε αλλά και να προβληματιζόμαστε για τον αναβαθμισμένο  ρόλο που οφείλει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «είναι πικρή πραγματικότητα πως το  μοντέλο που μέχρι σήμερα εφαρμόζαμε στη χώρα μας, δεν μπορεί πια να συνεχίσει να λειτουργεί» αφού οι άνθρωποι των Τοπικών Αρχών γνωρίζουν πως «οι αγκυλώσεις» δεν τους επιτρέπουν να επιτελέσουν στο βαθμό που θα ήθελαν το έργο που οραματίζονται για τον τόπο τους και έχουν υποσχεθεί στους πολίτες.

Η οικονομική στενότητα και τα χρέη που έχουν επισωρευτεί σε Δημοτικές Αρχές, συνέχισε ο ΠτΔ «αποτελούν πραγματικό βραχνά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για πρόβλημα που στην συνέχεια μετακυλύεται στην κυβέρνηση, η οποία είτε με απ ευθείας χρηματοδοτήσεις είτε με εγγυήσεις κρατεί στην ουσία στον αναπνευστήρα Δήμους και κοινότητες».

Σημείωσε ακόμα ότι «ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Σήμερα ο  Υπουργός Εσωτερικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις που ανέφερε και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις γνωρίζουν, έχει εξαγγείλει ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει το ήμισυ των χρεών που ανέρχονται μέχρι σήμερα στο μισό δισεκατομμύριο, που οφείλουν δηλαδή οι Δήμοι».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «έχει σημασία να αυξηθούν τα έσοδα των Δήμων μέσα από διαφοροποιήσεις ή τρόπου    είσπραξης ή εκχώρησης κάποιων τελών, έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να αυτονομούνται οικονομικά. Τότε μόνο θα μπορούμε πραγματικά να μιλούμε για αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Γι αυτό και είμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και συζήτησης  στη Βουλή, νομοθεσίας για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών διήρκησαν πέραν των δύο χρόνων και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τις αντιδράσεις που ακόμη υπάρχουν σε μερικές παραμέτρους του νομοσχεδίου, θα μπορέσουμε τελικά όπως και σε άλλα μεγάλα ζητήματα, να πετύχουμε στη Βουλή την αναγκαία συναίνεση».

Ο στόχος μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, να πετύχουμε σημαντικές εξοικονομήσεις,  οι οποίες θα αξιοποιηθούν προς όφελος των φορολογουμένων πολιτών, ενώ επί πλέον θα διασφαλίσουμε πως θα  μειώσουμε την γραφειοκρατία που  σημειώνεται σε υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι».

Ο ΠτΔ συνεχάρη «διπλά» όπως είπε χαρακτηριστικά όσους είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του πάρκου και επέλεξαν να κρατήσουν στον όμορφο χώρο που δημιουργήθηκε «τη μνήμη του συνεργάτη μου, του υπουργού μου, μα πάνω από όλα φίλου μου, Τάσου Μητσόπουλου, ή του γιού μου, όπως τον αποκαλούσαν.Είμαι βέβαιος» κατέληξε « πως κάθε φορά που ένα παιδί θα χαίρεται  παίζοντας σε αυτόν τον χώρο, κάθε φορά που ένας νέος θα απολαμβάνει την δύση του ήλιου στον ορίζοντα, η ψυχή του Τάσου από ψηλά, θα χαμογελά».

Πηγή: ΚΥΠΕ