ΠτΔ: Χωρίς τη Κύπρο δεν διοχετεύεται Φ.Α σε Ευρώπη και Τουρκία

Θετικά αποτιμά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου  στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αφού όπως ανέφερε κυπριακά τεμάχια γειτνιάζουν με αυτό όπου εντοπίστηκε η μεγάλη ποσότητα.  Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να διοχετευτεί αέριο προς την Ευρώπη αλλά ούτε προς τη Τουρκία, χωρίς τη Κύπρο.

Ερωτηθείς για το πως αποτιμά το θέμα της ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε «οπωσδήποτε θετικά. Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα».

Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, πρόσθεσε, είναι η αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αποκτά. Τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ΕΕ ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας. Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία. «Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει τις προμήθειες τις οποίες έχει ανάγκη, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε δια της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Οπότε αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή ανατρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 προς τη γείτονα χώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το αντίθετο».