ΠτΔ: Σημαντική η ναυτιλία στην οικονομική ανάπτυξη

Παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι ναυτιλιακές εταιρείες συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Κύπρο ως βάση των επιχειρήσεων τους και η ναυτιλιακή βιομηχανία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό της στην εναρκτήρια δεξίωση του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015», οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυπριακή Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξει και να αναπτύξει περαιτέρω το σημαντικό τομέα της ναυτιλίας, βρίσκοντας παράλληλα επιτυχημένους τρόπους αντιμετώπισης των μοντέρνων προκλήσεων.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι εταιρείες που σχετίζονται με τη ναυτιλία συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Κύπρο ως βάση των επιχειρήσεων τους» και υπέδειξε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, για το πρώτο εξάμηνο του 2015, η κυπριακή οικονομία επανέρχεται στην ανάπτυξη».

«Σε αυτό αναγνωρίζω το σημαντικό ρόλο του ναυτιλιακού τομέα», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους ξένους συνέδρους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι φημισμένη για την ισχυρή ναυτιλιακή της παράδοση και υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει οικοδομήσει μια εξαίρετη ναυτιλιακή υποδομή και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας».

Η χώρα μας, συνέχισε, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης ανά το παγκόσμιο και σήμερα η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία συγκαταλέγεται μέσα στις πρώτες στην ΕΕ και είναι η 10η μεγαλύτερη διεθνώς. Σημείωσε παράλληλα ότι βασικός παράγοντας γι` αυτήν την επιτυχία αποτελεί η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στο συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αποτελεί πλέον ένα από πιο σημαντικά ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο και δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου και τα επιτεύγματά της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Κυπριακό Ναυτιλιακό Βραβείο Προσωπικότητας στο δικηγόρο Ελευθέριο Μοντάνιο για την πολύχρονη προσφορά του στην κυπριακή εμπορική ναυτιλία, υπό την ιδιότητα του ως νομικού συμβούλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε επίσης τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Koji Sekimizu για την προσφορά του στην προώθηση των στόχων του Οργανισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ