ΠτΔ: Λύση μόνο με αποχώρηση του τουρκικού στρατού

Αν ο τουρκικός στρατός δεν αποχωρήσει από την Κύπρο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων υπέδειξε ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν χρειάζεται εγγυήσεις.
Για το σχόλιο της Άγκυρας για τον ίδιο ότι «κάνει σκόπιμους ελιγμούς», ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται να κάνει ελιγμούς.
Στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. Για το ρόλο του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι υπέρ της ομόσπονδης λύσης. Ο Ν.Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι εκτός από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όλοι οι προηγούμενοι Τ/κ ηγέτες είχαν κάνει προτάσεις για συνομοσπονδία.
Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο κ. Ακιντζί θα μπορέσει να πείσει την Άγκυρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι η Άγκυρα θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. «Γι` αυτό και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να πείσουν ο ένας τον άλλον. Ασφαλώς αυτό θα διαφανεί όταν αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Άγκυρας για τον ίδιο έπειτα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ ότι κάνει τακτικούς ελιγμούς, ο Ν.Αναστασιάδης είπε ότι με τη δήλωσή του δεν ήθελε να επέμβει στα εσωτερικά της Τουρκίας αλλά εξέφρασε την ανησυχία του. «Γνωρίζουμε ότι θα συσταθεί κυβέρνηση συνασπισμού και ίσως οι απόψεις του κόμματος με το οποίο θα υπάρξει συνεργασία να επηρεάσει τις θέσεις της χώρας στο Κυπριακό. Αυτή την ανησυχία εξέφρασα. Αν έρθουμε στη δήλωση της Άγκυρας. Υπάρχει ανάγκη για τέτοιο ελιγμό; Κάνω ότι μπορώ για να υπάρξει λύση. Αυτό το αποδεικνύω κάθε μέρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τακτικούς ελιγμούς σε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι κάποια μέτρα εμπιστοσύνης δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε επειδή η Τουρκία ονομάζει κάποιες περιοχές στρατιωτικές. «Όταν έκανα αυτή τη δήλωση αναφέρθηκα σε δύο ζητήματα. Πρώτα ότι ο στρατός πρέπει να αλλάξει τη θέση του για κάποια ζητήματα ή να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα ΜΟΕ. Και δεύτερον αναφέρθηκα στη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Αυτό που εγώ θέλω είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, να βρεθούμε όλοι στο ίδιο βαγόνι του τρένου και να υπάρξει κατάσταση win win με βάση τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν πρέπει να είναι κανένας χαμένος ούτε κερδισμένος από αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε λύση. «Δεν μπορούν να υπάρχουν τα στρατεύματα μιας χώρας στο έδαφος μιας χώρας της ΕΕ. Για το θέμα των εγγυήσεων πιστεύω ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν χρειάζεται εγγυήσεις. Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Μόνο τα Ηνωμένα Έθνη ή η ΕΕ μπορούν να την εγγυηθούν. Στο θέμα των εγγυήσεων δεν θα παραβλέψουμε τις ανησυχίες των Ε/κ και των Τ/κ. Γνωρίζετε ότι η ΕΕ ελέγχει  μέλη της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν υπάρχει παραβίαση τα τιμωρεί», είπε.
Ερωτηθείς για τη φόρμουλα που προτείνει, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι πολύ νωρίς για το θέμα των εγγυήσεων. «Οι Ε/κ φοβούνται την Τουρκία και οι Τ/κ φοβούνται τους Ε/κ. Πρέπει να να βρούμε τρόπους να το λύσουμε αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο κοινότητες θα ζουν σε ασφάλεια», ανέφερε.
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν σε αυτό το θέμα δεν υποχωρήσει η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αυτό είναι νωρίς να το συζητήσουμε. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο πλευρών. Περιμένουμε ένα βήμα από την Τουρκία για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ε/κ».
Σε ερώτηση τι βήμα αναμένει από την Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Για παράδειγμα η Τουρκία να άρει την απαγόρευση των πλοίων υπό κυπριακή σημαία να εισέρχονται στα τουρκικά λιμάνια. Με αυτό τον τρόπο θα μας διευκολύνει ώστε να άρουμε το βέτο μας για άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας στη διαδικασία της με την ΕΕ. Οι τάφοι κάποιων αγνοουμένων είναι σε στρατιωτικές περιοχές και απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Για το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων πρέπει ο τουρκικός στρατός να αλλάξει τοποθεσία. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή των Ε/κ και των Τ/κ. Αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα».
Για τα Βαρώσια, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι αν επιλυθεί η ουσία του προβλήματος, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα πλέον. «Είπαμε ότι θα ανακοινωθούν κάποια ΜΟΕ αλλά αυτά θα είναι παράλληλα. Ανάμεσά τους είναι και το θέμα των Βαρωσίων. Θα είναι σε τρία στάδια. Το ένα θα είναι οι διαπιστώσεις των ειδικών, σε άλλο στάδιο μπορεί να συζητηθεί και το θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αλλά όπως είπα θα είναι σε κατοπινό στάδιο αυτό», ανέφερε.
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού ανήκουν και στις δύο κοινότητες του νησιού, και τους Ε/κ και τους Τ/κ. Μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, τη διαχείρισή τους έχει με βάση το Σύνταγμα η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε. Ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία ότι η διαχείρισή τους θα γίνεται από την ομόσπονδη κυβέρνηση. Σε αυτή την ομόσπονδη κυβέρνηση ασφαλώς θα συμμετάσχουν και οι Τ/κ. Όπως εξήγησε, θα ιδρυθεί ένα ταμείο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα. «Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα είναι το 2020- 2021. Αν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα καταλήξουμε σε λύση. Σε αυτό το στάδιο πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να συζητούμε το θέμα της κατανομής των κερδών», σημείωσε.
Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο ρόλος του σε μια ενωμένη Κύπρο, ο πρόεδρος Ανασταδιάσης είπε ότι το όραμά μου είναι να υπάρξει λύση του Κυπριακού και να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν μέσα σε ασφάλεια.
Σε ερώτηση εάν θα διαμεσολαβήσει για την κρίση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατέβαλε προσπάθεια σε αυτό το θέμα. «Μίλησα με την Μέρκελ. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει υποχώρηση και από τις δύο πλευρές. Η Κύπρος πιστεύω ότι θα επηρεαστεί λίγο. Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Εκείνοι θα επηρεαστούν», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.