Πρώτο κουδούνι για τα δημοτικά – 5836 μαθητούδια επί ποδός!

Ομαλά αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στα Δημοτικά της Επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου Χριστόδουλο Δημητρίου, ο οποίος σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως φέτος θα φοιτήσουν 5.836 μαθητές σε 43 Δημοτικά σχολεία, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση αφού πέρσι φοίτησαν περίπου 5.930 μαθητές.

Η στελέχωση, ανέφερε, “έχει ολοκληρωθεί και μικρά προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν θα φανούν στην πορεία”.

Τα Δημοτικά σχολεία της Επαρχίας Πάφου, συνέχισε, έχουν στελεχωθεί με διευθυντικό προσωπικό, προσθέτοντας πως κτιριακά το 5ο Δημοτικό θα λειτουργήσει στο νέο του σχολικό χώρο ενώ διευθετήσεις γίνονται για την πρόσβαση και διάβαση πεζών και από τον φορέα κυκλοφοριακής μελέτης σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου και τη Σχολική Εφορεία.

Ο κ. Δημητρίου είπε ακόμη πως τα έργα που γίνονται στο 6ο Δημοτικό για να στεγαστεί το 6ο Νηπιαγωγείο πλησιάζουν προς το τέλος τους, εκτιμώντας πως πιθανόν σε ένα περίπου μήνα θα γίνει η μεταφορά του 6ου Νηπιαγωγείου στο χώρο του 6ου Δημοτικού.

Με την κατεδάφιση του Νικολαϊδειου, συνέχισε, υπάρχει αίτημα να περιφραχτεί το 7ο Δημοτικό του Αγίου Κενδέα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της σίτισης των άπορων μαθητών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου ανέφερε πως έχει ληφθεί απόφαση να αρχίσει η σίτιση από τις 2 Οκτωβρίου, ώστε να υπάρξει ένας νέος κατάλογος απόρων με πιο αυστηρά κριτήρια.

Πέρσι, πρόσθεσε, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τον οποίο διαφάνηκε πως έχει δηλωθεί μέχρι και 30 % σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερος αριθμός από τον πραγματικό αριθμό των μαθητών που χρειάζονταν βοήθεια.

Εξού, εξήγησε, παρατηρήθηκε σπατάλη διότι αριθμός σάντουιτς βρέθηκαν σε καλάθους αχρήστων.
Φέτος θα υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος ώστε να μην σπαταλούνται άδικα τρόφιμα, είπε.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως εντός της πόλης της Πάφου, του Δήμου Γεροσκήπου, και της Κοινότητας Χλώρακας η σίτιση των απόρων μαθητών θα γίνεται από τον Όμιλο Σιακόλα, ενώ για τα υπόλοιπα σχολεία της υπαίθρου θα γίνεται από τα κυλικεία με την προσφορά ενός σάντουιτς αξίας ενός ευρώ.

Φέτος, είπε, δεν θα γίνεται η διανομή χυμού, ωστόσο στα κυλικεία οι μαθητές θα μπορούν να παίρνουν αντί σάντουιτς αν το επιθυμούν κάτι ανάλογο, αξίας ενός ευρώ.

Ο κ. Δημητρίου ακολούθως αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει η Ομοσπονδία Συνδέσμου Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου με το νέο Α’ Λειτουργό Δημοτικής Εκπαίδευσης Κώστα Χαμπιαούρη και τους επιθεωρητές Δημοτικής, σημειώνοντας πως φέτος θα προστεθεί ακόμη ένα επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Για φέτος στη Δημοτική Εκπαίδευση θα αλλάξουν τα νέα αναλυτικά προγράμματα, είπε ο κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα, θα υπάρξει ενίσχυση των Ελληνικών κατά δύο περιόδους σε όλες τις τάξεις.
Επίσης ενίσχυση των Μαθηματικών κατά δύο περιόδους στις τάξεις Α`, μέχρι Δ` Δημοτικού και κατά μία περίοδο στις τάξεις Ε’ με ΣΤ’.

Για τα Αγγλικά κατά μία περίοδο στην Α’ και Β’ τάξη του Δημοτικού και της Φυσικής Αγωγής κατά μία περίοδο στη Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ