Πρώτος σταθμός για τον Πρόεδρο το Λονδίνο και μετά η Νέα Υόρκη – Συνάντηση και με τον Ντέιβιντ Κάμερον

Για το Λονδίνο αναχωρεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενδιάμεσο σταθμό του καθοδόν προς την Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θεωρούμε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σε σχέση με τα θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ετήσια Συνέλευση της Αμερικανο-εβραϊκής Ενωσης, ενώ θα παραστεί και σε εκδήλωση της εκεί παροικίας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ , θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 29 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε αρκετές συναντήσεις του ΟΗΕ όπου θα προβεί σε παρέμβαση. Αναμένονται επίσης συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από Κίνα και Ρωσία, θα έχει γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings και θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble. Αναμένεται επίσης να διευθετηθούν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

Στις 29 Σεπτεμβρίου το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.