Πρόταση νόμου στη Βουλή – Πιο αυστηρές ποινές σε όσους σταθμεύουν στις θέσεις αναπήρων

Αίσθηση δημιούργησαν οι εικόνες και το βίντεο ντροπής που παρουσίασε το apokalipsi.com για τα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε θέσεις ανάπηρων συμπολιτών μας.

Σε επικοινωνία που είχαμε  με τον Πρόεδρο Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη μας είπε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες συμπεριφορές από ασυνείδητους οδηγούς δημιουργούν εμπόδια στη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στη ζωή και τους εκθέτουν σε κίνδυνο. Το ίδιο και τους πεζούς και ειδικά τα μικρά παιδιά.»

Τον περασμένο Φεβρουάριο κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου που προβλέπει φυλάκιση για όσους σταθμεύουν σε θέσεις αναπήρων ή εμποδίζουν τη διέλευση των τροχοκαθισμάτων τους. Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τη βουλευτή της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα και προβλέπει ότι όποιος σταθμεύει σε θέση αναπήρων, ή παρακωλύει τη διέλευση πεζών ή ατόμων σε τροχοκάθισμα, ή εγκαταλείπει συρόμενο όχημα σε χώρο στάθμευσης ΑΜΕΑ, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε τρεις μήνες φυλάκιση ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επίσης, με την πρόταση νόμου παρέχεται η εξουσία στις τοπικές Αρχές να μετακινούν ένα όχημα που εμποδίζει την απρόσκοπτη διέλευση αναπήρων και να το μεταφέρουν σε χώρο όπου θα φυλάσσεται με ασφάλεια. Νοείται ότι για να το παραλάβει ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να καταβάλει στην τοπική Αρχή το ποσό των εξόδων μετακίνησης και φύλαξης.

Ο κ .Λαμπριανίδης μας ανέφερε ότι «χαιρόμαστε που επιτέλους η πολιτεία, η Βουλή, θα συζητήσει αύριο 7/5 τη ψήφιση νόμου που θα προνοεί τη ρυμούλκηση οχημάτων που είναι σταθμευμένα παράνομα σε χώρους στάθμευσης που προορίζονται για άτομα με αναπηρία ή πεζοδρόμια.»

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής πέρσι συνοδευόμενο από 2023 υπογραφές πολιτών που στηρίζουν το αίτημα τους.

Ο κ. Λαμπριανίδης δεν παρέλειψε να μας τονίσει ότι «ελπίζουμε να αυξηθεί και το εξώδικο πρόστιμο για τέτοιες παραβάσεις. Θεωρούμε απαραίτητο όσοι παρανομούν σταθμεύοντας σε χώρους για ΑμεΑ και σε πεζοδρόμια, να αντιμετωπίζουν πολύ αυστηρές ποινές όπως γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες όπου ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πεζών και των ΑμεΑ είναι ένδειξη πολιτισμού.»