Πρόσω ολοταχώς για το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων η Αρχή Λιμένων

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε συμβούλους της διενέργειας μελέτης για την προσαρμογή του νέου ρόλου της Αρχής Λιμένων Κύπρου ως ιδιοκτήτη και ρυθμιστή των λιμανιών, ενόψει και της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού, προχώρησε η ΑΛΚ.

«Η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, και κυρίως, των προνοιών του Μνημονίου, της ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της υπόδειξης από τους Συμβούλους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων των αναγκών προσαρμογής και λειτουργίας της ΑΛΚ στο νέο της ρόλο ως ιδιοκτήτη και ρυθμιστή των λιμανιών, αποφάσισε την άμεση ανάθεση, στο πλαίσιο ανοικτού Διαγωνισμού, σε Συμβούλους οι οποίοι θα συνεργαστούν με ειδική ομάδα της ΑΛΚ που θα καταρτιστεί για αυτό τον σκοπό, για εκπόνηση σχετικής εμπεριστατωμένης μελέτης», αναφέρει το έγγραφο του διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων (e-procurement).

Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης ανέρχεται μέχρι τα €150.000, ενώ η διορία υποβολής προσφορών είναι η 10η Ιουνίου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και Πρόεδρος της ΑΛΚ Αλέκος Μιχαηλίδης εξήγησε πως «η μελέτη αφορά το πώς πρέπει να διαφοροποιηθεί ο ρόλος της Αρχής Λιμένων αφού ιδιαίτερα για τη διαδικασία στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, η Αρχή θα έχει έναν καθαρά εποπτικό ρόλο».

«Από τη στιγμή που οι εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού της Λεμεσού αλλά και της Λάρνακας θα αναληφθούν από τους ιδιώτες», πρόσθεσε, «θα πρέπει η Αρχή να θέτει το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ιδιώτες θα λειτουργούν. Πρόκειται για αρμοδιότητες που δεν τις ασκούσε η Αρχή και πρέπει να δούμε αυτή τη συμπληρωματική δομή και να προσαρμοστούμε ανάλογα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο χρονικός ορίζοντας για προκήρυξη του διαγωνισμού για αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιανουαρίου, η ΑΛΚ είχε επιλέξει μέσα από διαγωνισμό την κοινοπραξία «Διον. Τουμαζής και Συνεργάτες – Ρογκάν και Συνεργάτες Α.Ε.» για τη διενέργεια μιας στρατηγικής μελέτης για το στρατηγικό και επιχειρηματικό μοντέλο της Αρχής για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρόκειται για μια μελέτη που δεν σχετίζεται με τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων με εκτιμώμενο κόστος τα €128.000