Πρόσφυγες από τη Συρία δηλώνει η πλειοψηφία των μεταναστών του Ακρωτηρίου

Αριθμός σκαφών με μετανάστες έφθασε στην ακτή της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.

Συνολικά 114 άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν φθάσει στη βρετανική αεροπορική βάση Ακρωτηρίου και ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά γυναικόπαιδα, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε ανακοίνωση, η UNHCR σημειώνει ότι τα άτομα αυτά αναφέρθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι η Υπάτη Αρμοστεία αναμένει λεπτομέρειες και πρόσβαση στον στρατώνα για να επισκεφθεί τους πρόσφυγες.

Αριθμός σκαφών με μετανάστες έφθασε στην ακτή της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.
Αριθμός σκαφών με μετανάστες έφθασε στην ακτή της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.

“Συνολικά 114 άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι Σύροι πρόσφυγες αναφέρθηκε ότι έχουν φθάσει τις πρωινές ώρες στο Κάβο Γάτα στη βορειοανατολική χερσόνησο του Ακρωτηρίου, που βρίσκεται εντός της περιοχής των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων. Έφθασαν σε δύο ξύλινες βάρκες μήκους 13 μέτρων. Δεν χρειάστηκε επιχείρηση διάσωσης αφού δεν είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου”, αναφέρει η UNHCR.

Προσθέτει ότι “αναφέρθηκε ότι στην ομάδα βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά” και ότι “όλες οι αφίξεις αναφέρθηκε ότι είναι σε καλή κατάσταση υγείας”.
“Η UNHCR ακόμα αναμένει να λάβει λεπτομερή πληροφόρηση από είτε τις Βάσεις είτε το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η UNHCR δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τους πρόσφυγες επειδή η πρόσβαση στον στρατώνα απαιτεί εξουσιοδότηση από τις Βάσεις, η οποία δεν έχει ακόμη ληφθεί”, αναφέρει.

Επίσης, η UNHCR σημειώνει ότι “κατανοούμε ότι από το πρωί πραγματοποιούνται υψηλού επιπέδου συναντήσεις στις Βάσεις και στη Δημοκρατία” και προσθέτει ότι έχει “επικοινωνήσει τόσο με τις Βάσεις όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών για να προσφέρει βοήθεια”.
“Υπό τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη το 2003 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αιτητές ασύλου που φθάνουν απευθείας στις Βρετανικές Βάσεις αποτελούν ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα τους δοθεί πρόσβαση σε υπηρεσίες της Δημοκρατίας με έξοδα των Βάσεων”, καταλήγει.

Πηγή:ΚΥΠΕ