Πρόεδρος ΤΧΣ: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες, πρόβλημά τους η ρευστότητα – Χωρίς τέλος οι ουρές στα ΑΤΜ

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια σύγχυση στον κόσμο ότι το θέμα της ρευστότητας συνδέεται οπωσδήποτε με το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Ελλάδα, Γιώργος Μιχελής, δήλωσε σήμερα ότι αυτήν την στιγμή οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλοποιημένες και, ως εκ τούτου, δεν χρήζουν επί του παρόντος ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Μιχελής, δεν ασχολούμαστε με τα θέματα κεφαλαιοποίησης γιατί όλα τα τεστ που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Πρόσθεσε, όμως, ότι το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι αυτό της ρευστότητας.

Όπως ανέφερε, «δεν εκπονούνται σχέδια επί χάρτου», αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουν γίνει και κατά καιρούς τέτοια σχέδια, και ότι η ΕΚΤ και ο EFSM «παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την κεφαλαιακή επάρκεια».

Ομοίως, συνέχισε, είναι υπό παρακολούθησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών όπως έχει συμφωνηθεί, και δεν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις.

Κι εκτίμησε ακόμα ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, προσθέτοντας πως το πρόβλημα θα είναι αρκετά πιο εύκολα διαχειρίσιμο αν υπάρξει συμφωνία και γίνει επαναπατρισμός καταθέσεων.

«Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια, είναι ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν χρειάζεται καμιά απολύτως παρέμβαση αυτή τη στιγμή. Και μάλιστα εάν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 8% από τη “Βασιλεία 3” όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι σαφώς πάνω από το 8%» επισήμανε ο κ. Μιχελής.

Σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Χωρίς τέλος οι ουρές στα ΑΤΜ

Από νωρίς το πρωί στις ουρές βρέθηκαν εκ νέου οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών, προκειμένου να βγάλουν χρήματα από κάποιο μηχάνημα και όσοι από αυτούς δεν είχαν πάρει τα χρήματα των 120 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι τράπεζες εξυπηρετούν φυσιολογικά μόνο τους συνταξιούχους για την ανάληψη των 120 ευρώ και τις αιτήσεις τους για την κάρτα αναλήψεων.

Εν τω μεταξύ, τα ίδια τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούσαν και χθες λειτουργούν και σήμερα για την παροχή ακριβώς των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών που ίσχυαν με βάση την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πηγή:ΚΥΠΕ/protothema.gr