Πρόεδρος Αναστασιάδης: Μνημειώδες επίτευγμα η συμφωνία για την αειφόρο ανάπτυξη

Μνημειώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, το τελικό έγγραφο με τίτλο “Μετασχηματίζοντας τον κόσμο μας: Η Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη”, που υιοθετήθηκε χθες από την ειδική σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία 150 περίπου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το τελικό έγγραφο είναι η δημιουργία μιας άνευ προηγουμένου διαδικασίας διαβουλεύσεων που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του ΟΗΕ, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, περιφερειακοί φορείς και οργανισμοί, καθώς και απλοί πολίτες με ενεργό ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον ευγενή σκοπό.

«Σήμερα ο κόσμος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Ένα κεφάλαιο ελπίδας και αισιοδοξίας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Για ένα μέλλον όπου οι δημοκρατικές αξίες, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του περιβάλλοντος θα είναι οι κεντρικές αρχές στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Δήλωσε υπερήφανος γι’ αυτό το επίτευγμα, δεδομένου ότι αντανακλά τις υψηλές αρχές της αποτελεσματικής πολυμέρειας και της στενής συνεργασίας των εθνών του κόσμου.
«Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να ολοκληρώσουμε το έργο των ημιτελών Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας», είπε ο Πρόεδρος.
Επισήμανε την ενεργητική συμμετοχή της Κύπρου στα δύο χρόνια που διαρκεί η διαδικασία για την ανάπτυξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και 169 στόχων, σε συνεργασία με τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και ευχαρίστησε τις δύο χώρες για τη συνεργασία, με την οποία συνέβαλαν από κοινού στο εξαιρετικό επίτευγμα.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την παγκόσμια ατζέντα που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής «πραγματικά φιλόδοξη», συμπεριλαμβάνει τις ανησυχίες όλων κι έχοντας στην καρδιά της την εξάλειψη της φτώχειας και την αειφόρο ανάπτυξη.

«Φέρνει μαζί, με περιεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, τις 3 διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης: την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική. Σηματοδοτεί μια αλλαγή σκέψης και στάσης απέναντι τους φυσικούς πόρους μας και στον τρόπο που τους χρησιμοποιούμε.
Τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο των αναπτυξιακών προσπαθειών.
Προωθεί την ανθρώπινη ευημερία και το ανθρώπινο καλό, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και καταπολεμά τις ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών.
Επιδιώκει την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Εμμένει στην πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των αρχών του διεθνούς δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης.
Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά όλους, σε κάθε χώρα στον κόσμο και τον τελευταίο πολίτη του πλανήτη».

Χαρακτήρισε αυτές τις θεμελιώδεις αρχές ως τη ραχοκοκαλιά της ειρήνης και της σταθερότητας εντός και μεταξύ των χωρών, καθώς και προαπαιτούμενα για την επιτυχή εφαρμογή του νέα αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015.

Επίσης είπε ότι η χρηματοδότηση της Συμφωνίας για την Ανάπτυξη της Αντίς Αμπέμπα και οι προσπάθειες για να βρεθεί μια συνολικά νομικά δεσμευτική συμφωνία στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο είναι ζωτικής σημασίας συνιστώσες της ημερήσιας διάταξης και σημαντικά συστατικά για την επιτυχή εφαρμογή της.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε «παγκόσμια πρόκληση ύψιστης προτεραιότητας, λόγω των σοβαρών και πολυδιάστατες επιπτώσεις του στην ανθρωπότητα και τον πλανήτη».
Θα πρέπει, τόνισε, να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας το 2030, λόγω της κρίσιμης σημασίας και του οριζόντιου χαρακτήρα της στην υλοποίηση όλων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι μπορούμε επίσης να προσβλέπουμε στο πλαίσιο του παγκόσμιου δείκτη που θα αναπτυχθεί από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων από διάφορες υπηρεσίες, για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.

«Το πλαίσιο θα είναι κρίσιμο για την παρακολούθηση και την επανεξέταση της διαδικασίας στο πλαίσιο του υψηλού επιπέδου πολιτικό φόρουμ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η Κύπρος έχει δεσμευτεί τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ως μέλος της ΕΕ για την υλοποίηση των σκοπών και στόχων της ατζέντας μας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».