Πρόεδρος Αναστασιάδης : Απαράδεκτη η κατάσταση με τα οικονομικά των Δήμων

Ως Κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με τα οικονομικά των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης “δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναφέροντας πως “η οικονομική στενότητα και τα χρέη που έχουν επισωρευτεί σε δημοτικές Αρχές αποτελούν πραγματικό βραχνά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

“Πρόκειται για πρόβλημα που στην συνέχεια μετακυλύεται στην Κυβέρνηση η οποία είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις είτε με εγγυήσεις κρατεί στην ουσία στον αναπνευστήρα Δήμους και κοινότητες”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της Πλατείας Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στο Τσέρι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συνέχισε λέγοντας πως “για αυτό και όπως γνωρίζετε είμαστε στο τελικό στάδιο για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών να έχουν διαρκέσει πέραν των δύο χρόνων και τώρα είναι η ώρα – και πρέπει να το πω διότι έχω διαπιστώσει να υπάρχουν αντιδράσεις ή και διαφορετικές απόψεις από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων – ενός τελικού γόνιμου διαλόγου, ώστε να γίνει κατορθωτό να υιοθετήσουμε τη βέλτιστη των λύσεων”.

“Να δούμε τις ευαισθησίες των Δήμων, να δούμε πού παρουσιάζονται αδυναμίες στο κυβερνητικό νομοσχέδιο – σήμερα κιόλας είχαμε μια ανάλογη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών – προκειμένου να επιτύχουμε τη συναίνεση και των πολιτικών δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε μέσα από συμπλεγματοποίηση, από εξοικονομήσεις, να δημιουργηθούν οι πραγματικές προϋποθέσεις με τις οποίες να δώσουμε διοικητική αυτονομία”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι, “θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της οικονομικής αυτονομίας και μέσα από τα νέα νομοθετήματα όσον αφορά την επιβολή τελών ακίνητης περιουσίας και ξεχωριστού φόρου που ενοποιούνται και θα αποτελούν τη χορηγία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “αυτή είναι μια προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα πετύχουμε επιτέλους και τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση” ενώ αναφερόμενος στον Δήμο Τσερίου σημείωσε ότι “εντός του 2016, ένα από τα σημαντικότερα έργα που είναι ο κεντρικός δρόμος θα τελειώσει και γνωρίζω  ότι από εξοικονομήσεις έχετε ένα εκατομμύριο”.

Πιστεύω, συνέχισε, “ότι θα είμαστε σε θέση – ειδικά για αυτό το θέμα θα έχω διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για τη συμβολή από πλευράς κράτους το 2016 ή το αργότερο το 2017  – να αρχίσει να εκτελείται το συντομότερο αυτό το σημαντικό έργο”.

Για την πλατεία που εγκαινιάστηκε, δήλωσε πως “είναι βέβαιον ότι θα αποτελεί από τούδε και στο εξής το σημείο αναφοράς για το φιλοπρόοδο Δήμο σας καθώς ακολουθώντας το παραδοσιακό μοντέλο κυπριακής πολεοδομικής  ανάπτυξης   συνδέεται ο χώρος λατρείας  της Εκκλησίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, με την πλατεία,  όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται για τις μεγάλες ή τις  όμορφες απλές καθημερινές τους στιγμές”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε “το ρόλο των συνεργαζομένων κυβερνητικών τμημάτων” κάνοντας “ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευάστρια εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου καθώς  και το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου `Δημήτρης Κωνσταντίνου και συνεργάτες` που συνέλαβε την ιδέα για την εικόνα διαμόρφωσης  της πλατείας”.

Ανέφερε ότι “το τελικό αποτέλεσμα του σχεδιασμού προέκυψε μετά από μελέτη της ευρύτερης περιοχής  και έχει ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στηρίζεται στις σύγχρονες αρχές του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού”.

Για ένα μικρό Δήμο, όπως ο Δήμος Τσερίου, το κόστος των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων που κόστισε το έργο χωρίς να υπολογίζουμε τις απαλλοτριώσεις, ήταν αδύνατον να καλυφθεί στο σύνολο του από τον ίδιο το Δήμο. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία ήρθε αρωγός ως όφειλε, καλύπτοντας τα δύο τρίτα του κόστους. Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι “ εγκαινιάζω ένα έργο το οποίο αρχή είχε επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, αλλά η συνέχεια του κράτους, η συνέχεια στη διακυβέρνηση του τόπου επέβαλλε την οπωσδήποτε αποπεράτωση, αλλά και την αναγνώριση των συντελεστών ή της προηγούμενης Κυβέρνησης”.

“Το να καρπούσαι έργα άλλων δεν θεωρώ ότι αποτελεί ούτε τιμή ούτε και πολιτικό ήθος. Για αυτό και δεν διστάζω οπουδήποτε και αν βρεθώ και εγκαινιάζω έργα που οφείλονται σε ενέργειες και αποφάσεις άλλων, να τα επαινώ. Ετσι μόνο θα πάμε μπροστά, αυτό υπαγορεύει εξάλλου και ο πολιτικός πολιτισμός”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι “είναι τέτοιες στιγμές που είναι χρήσιμο  όχι μόνο να υπερηφανευόμαστε για έργα που δημιουργούμε αλλά και να προβληματιζόμαστε για τον αναβαθμισμένο  ρόλο που οφείλει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση” και σημείωσε ότι αποτελεί “πικρή πραγματικότητα πως το μοντέλο που μέχρι σήμερα εφαρμόζαμε ως χώρα, δεν μπορεί πια να συνεχίσει να λειτουργεί”.