Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεδριάζουν εδώ και δυο περίπου ώρες οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με στόχο της εξεύρεση μιας συμφωνίας για την προσφυγική κρίση επί της οποίας θα μπορέσουν να συζητήσουν ευρύτερα οι ηγέτες της Ενωσης στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής.
Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, έλεγαν πως ήδη η πρόταση της Κομισιόν για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση 120,000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης μεταξύ των ¨28¨.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως βάσει της πρότασης που συζητούν οι υπουργοί δε θα υπάρχουν υποχρεωτικά κριτήρια για τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί κάθε χώρα. Κατά συνέπεια, λέγεται, δε θα υπάρχουν και υποχρεωτικές κατανομές.
¨Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα¨, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μαιζιέρ, προσερχόμενος για το έκτακτο Συμβούλιο. Πρόσθεσε , όμως, πως ¨στο τέλος είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη (σ.σ. η συμφωνία)¨.
Αρκετές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες παραμένουν αντίθετες σε οποιοδήποτε σχέδιο των Βρυξελλών προβλέπει να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες. Οπως ανέφερε μια διπλωματική πηγή, τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μετεγκατάσταση αφαιρέθηκαν από το σχέδιο απόφασης ακριβώς διότι αυτές οι χώρες φοβούνται πως θα χρησιμεύσουν ως ένα μόνιμο σχέδιο προώθησης μεταναστών ανά την ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχει λυθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης, έτσι ώστε οι ηγέτες, στην αυριανή σύνοδο κορυφής, να μπορέσουν να συζητήσουν θέματα όπως η προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι η χρηματοδότηση της Τουρκίας, η οποία φιλοξενεί σε στρατόπεδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Βάσει του σχεδίου που συζητούν οι Υπουργοί Εσωτερικών, προβλέπεται η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όχι από την Ουγγαρία, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ. Κι αυτό διότι η Ουγγαρία αρνείται να θεωρηθεί ¨χώρα αιχμής¨ για την άφιξη προσφύγων. Ως εκ τούτου προκύπτει το ερώτημα οι 54.000 πρόσφυγες, που επρόκειτο να μετεγκατασταθούν από την Ουγγαρία, από πού θα προέλθουν. Κάποιοι διπλωμάτες κάνουν λόγο για τη Γερμανία, κάποιοι άλλοι για ισοκατανομή μεταξύ Ιταλίας κι Ελλάδας, και κάποιοι τρίτοι για ¨ενδιάμεσες¨ χώρες, όπως η Κροατία.
Η συμβιβαστική – ή ¨νερωμένη¨, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο – πρόταση επί της οποίας συζητούν οι υπουργοί προβλέπει αντί της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης συγκεκριμένου αριθμού ανά χώρα με υπολογισμούς της Κομισιόν, τον προσδιορισμό του αριθμού τους με βάση τις συνεννοήσεις με την κάθε χώρα. ¨Το ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι περίπου ίδιο είναι καθαρή σύμπτωση¨, ανέφερε διπλωμάτης για αυτήν την τροποποίηση.
Πηγή: ΚΥΠΕ