Προσπαθεί να τα μπαλώσει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Τούρκους ένστολους

Νέες διευκρινίσεις επί του ζητήματος που προκάλεσε η παρουσία ένστολων Τούρκων αξιωματικών σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, δίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γραπτή δήλωση υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων, του αναπληρωτή εκπροσώπου, Μάρκ Τόνερ.

Με τη νέα αμερικανική τοποθέτηση ουσιαστικά διευκρινίζεται ότι με το «όχι» που είπε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ο κ. Τόνερ, στο ερώτημα «αν οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατοχή» εννοούσε πως δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Στη σημερινή γραπτή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο ερώτημα ποια είναι η αμερικανική άποψη για την Κύπρο, ο κ. Τόνερ απαντά ότι «η πολιτική μας για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει».

«Υποστηρίζουμε πλήρως την υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και επαναβεβαιώνουμε την προθυμία μας να βοηθήσουμε τη διαδικασία με όποιο τρόπο τα μέρη βρίσκουν χρήσιμο».

Υπογραμμίζει ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που σημείωσαν οι Κύπριοι ηγέτες τους πρόσφατους μήνες. Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να φτάσουν σε διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν για να επανενώσουν τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”.