Προσπάθειες κάλυψης των πρώτων αναγκών των Σύρων προσφύγων – Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Ατομικά πακέτα με τα χρειώδη για τις ανάγκες του καθενός διανέμονται στους 87 συνολικά διασωθέντες πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά από χθες το μεσημέρι, ενώ ολοκληρώθηκε και η αιματοληψία με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναμένονται μέχρι αύριο Τρίτη, οπότε και δεν θα επιτραπεί σήμερα και αύριο η είσοδος στο χώρο σε όσους δεν έχουν εργασία.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών ήδη τοποθετούνται ανεμιστήρες σε κάθε αντίσκηνο, ενώ οι πρόσφυγες μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο των εστιατορίων αλλά και επιπλέον τέντες-σκέπαστρα που στήθηκαν σήμερα για προστασία από τον ήλιο.

Από τους 87 μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο, 29 είναι παιδιά και 19 γυναίκες. Πέντε ασυνόδευτα παιδιά έχει αναλάβει το Γραφείο Ευημερίας και φιλοξενεί σε διαφορετικό χώρο, ενώ 20 άτομα έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο και βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου.

Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού διανέμει πακέτα βοήθειας για τις ατομικές ανάγκες του καθενός, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Τάκης Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση στο κοινό για βοήθεια που να καλύπτει τις ανάγκες σε ένδυση, υπόδηση για όλους και παιδικές τροφές, γάλατα, παιχνίδια.

Χθες, ανέφερε, κάλυψαν τις πρώτες ανάγκες και έδωσαν σε όλους ένα πακέτο ατομικής υγιεινής, καταγράφοντας όλες τις ανάγκες του καθενός. Αυτά, είπε, δίδονται σήμερα και καλύπτουν “από την οδοντόβουρτσα μέχρι το μαξιλάρι που θα κοιμηθεί, τα ρούχα, παιδικές τροφές, παιδικά μπανάκια, αντιηλιακά και κρέμες για τα εγκαύματα που φέρουν πολλοί”. Στόχος, σημείωσε, μια άνετη υπό τις παρούσες συνθήκες διαβίωση αυτών των ατόμων.

Έφτασαν εδώ μόνο με αυτά που φορούσαν, καθώς δεν μπόρεσαν κατά τη μεταφορά τους από τη μια βάρκα στην άλλη να πάρουν τυχόν αποσκευές, πρόσθεσε.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς πλήρωσαν ακόμη και 4.000 ευρώ στους διακινητές με στόχο να φτάσουν στην Ιταλία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας πως αυτό τους ανέφεραν οι ίδιοι χτες. “Οι μεταφορείς μετά την πρώτη ημέρα δυστυχώς τους εγκατέλειψαν μεσοπέλαγα και έμειναν για δύο μέρες να παραπαίουν στα κύματα. Τους είχε πλησιάσει ένα αιγυπτιακό εμπορικό πλοίο το οποίο δεν τους παρέλαβε, αλλά έστειλε μήνυμα ΣΟΣ στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που τους διέσωσαν νωρίς το πρωί της Κυριακής”.

Ο Ερυθρός Σταυρός καλύπτει τις ανάγκες σε καλοκαιρινά είδη, συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου, παρατηρώντας ότι και αυτή τη φορά η παραμονή των προσφύγων αναμένεται να διαρκέσει και ίσως χρειαστούν και φθινοπωρινά είδη σε λίγο καιρό.

Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί οι 87 αφορούν συγκεκριμένες ασθένειες, όσοι είχαν κάποια άλλα εμφανή προβλήματα ή ανέφεραν οι ίδιοι ιατρικά προβλήματα, εξετάστηκαν επιτόπου όταν τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όπως και στο Κέντρο της Κοκκινοτριμυθιάς, από ομάδα ιατρών. Όσοι έχουν χρόνια προβλήματα που δεν χρήζουν άμεσης βοήθειας καταγράφονται και θα παρακολουθούνται, συμπλήρωσε.

Η Πολιτική Άμυνα, είπε ο Αναπληρωτής Διευθυντής, στελεχώνει το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων με έξι-επτά εθελοντές, σημειώνοντας ότι το Σάββατο προς Κυριακή στο χώρο του λιμανιού της Λάρνακας, όπου έφτασαν οι Σύροι πρόσφυγες, υπήρχαν 65 μέλη της Πολιτικής Άμυνας, ενώ ισάριθμος ήταν και ο αριθμός χτες στο Κέντρο της Κοκκινοτρομυθιάς.

Αστυνόμευση υπάρχει στο χώρο του κέντρου και θα συνεχισθεί όσο θα υπάρχει κόσμος εκεί, ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ, λέγοντας ότι η είσοδος στο χώρο για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ θα επιτραπεί από την Τετάρτη.

Το κοινό που επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες καλείται από τον Ερυθρό Σταυρό να προσκομίζει τα αντικείμενα ή είδη στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Λευκωσία, πίσω από τα κεντρικά γραφεία του Ταχυδρομείου στη λεωφόρο Προδρόμου, διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου, δίδοντας και αριθμούς τηλεφώνου για επικοινωνία: 22664988 και 22666955. “Έκκλησή μας να είναι καθαρά και σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση όλα τα είδη και να τα φέρνουν εδώ στον Ερυθρό Σταυρό για να γίνεται ο διαχωρισμός και η διανομή”, είπε.