ΠΡΟΣΟΧΗ Δικαστικά έγγραφα και κίνδυνοι για τους πολίτες

Καταφθάνουν πάρα πολλά παράπονα στην ιστοσελίδα μας για συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται προ τετελεσμένων από δικαστικές αποφάσεις, στα πρόθυρα να χάσουν περιουσιακά στοιχεία και αντικείμενα.

Μετά από έρευνα της ιστοσελίδας μας, διαπιστώθηκε δυστυχώς ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκδίδεται απόφαση εναντίον συμπολιτών μας χωρίς καν αυτοί να το γνωρίζουν.

Με βάση τους κανονισμούς, όταν κάποιος σας «κινήσει» αγωγή, αυτή η αγωγή δεν είναι υποχρεωτικό να σας δοθεί προσωπικά για να λάβετε γνώση. Αυτή η αγωγή μπορεί να δοθεί είτε σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς σας άνω των 16 ετών που διαμένει μαζί σας, είτε στο χώρο εργασίας σας. Ακόμα και εάν αρνηθείτε να το παραλάβετε μπορεί να σας το «ρίξει» ο επιδότης και να γράψει ότι αρνηθήκατε να το παραλάβετε.

Civil Enforcement agent John Smith, 49, knocks on a door in  Hig

Από τη στιγμή που παραλαμβάνονται τα έντυπα είτε από εσάς είτε μέσω των ανωτέρω μεθόδων και ΔΕΝ αντιδράσετε, διορίζοντας κάποιο δικηγόρο, τότε αυτός που σας κίνησε αγωγή μπορεί να αποταθεί στο Δικαστήριο και να εξασφαλίσει απόφαση εις βάρος σας ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να παραστείτε και να εμφανιστείτε στο Δικαστήριο. Σε τέτοια περίπτωση δεν έχετε δικαίωμα στο μέλλον να αμφισβητήσετε είτε το χρέος, είτε τόκους είτε τα δικηγορικά έξοδα τα οποία προστίθενται και θα είστε «εγκλωβισμένοι» του τι αναγράφεται σε αυτά τα έντυπα.

Για παράδειγμα, παίρνετε είτε εσείς είτε κάποιος δικός σας το μπλέ χαρτάκι του δικαστηρίου. Είτε γιατί θεωρείτε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, είτε γιατί θεωρείται ότι μάλλον ευσταθούν οι ισχυρισμοί που τίθενται στα έντυπα, εάν ΔΕΝ αντιδράσετε, η άλλη πλευρά θα εκδώσει απόφαση «ερήμην», στην απουσία σας δηλαδή. Θα δεσμεύεστε με οτιδήποτε «παραφουσκωμένο» επικαλεστεί η άλλη πλευρά.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως με αγωγές τραπεζών, που οι δανειολήπτες επειδή θεωρούν ότι επειδή χρωστούν, η τράπεζα έχει δίκαιο και δεν αντιδρούν. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι στην αγωγή αυτή, στο υπόλοιπο μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενοι παράνομοι ανατοκισμοί ή και παράτυπες χρεώσεις που εάν αμφισβητηθούν μπορεί να «γλιτώσετε» πάρα πολλά χρήματα.

Hammer

Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιδράσετε εντός 10 ημερών από τη λήψη τέτοιων εντύπων. Η αντίδραση όμως δεν είναι να πάτε στο πρόσωπο που σας κίνησε αγωγή και να διαμαρτυρηθείτε. Αυτό όχι μόνο δεν θα σας ευκολύνει αλλά θα κάνει και τα πράγματα χειρότερα αφού θα χάσετε πολύτιμο χρόνο. Η σωστή αντίδραση είναι να επισκεφθείτε αμέσως κάποιο δικηγόρο και να τον συμβουλευτείτε για το πώς θα πρέπει να αντιδράσετε. Πάντοτε μέσα στο χρονικό περιθώριο των 10 ημερών. Μετά τις 10 μέρες τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και μπορεί να μην προλάβετε.

Ακολούθως μετά που θα εκδοθεί απόφαση εναντίον και στην απουσία σας, αυτός που σας κίνησε την αγωγή μπορεί να προχωρήσει με την έκδοση διατάγματος για κατάσχεση της κινητής περιουσίας σας, να μπλοκάρει τα περιουσιακά σας στοιχεία ή και να προχωρήσει με διαδικασία πώλησης της ακίνητης περιουσίας σας.

Να σημειωθεί ότι πολλές φορές κάποιοι επιδότες λεν στους παραλήπτες αυτών των αγωγών «δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι», ή «είναι επιστολή για το δάνειο» ή οτιδήποτε άλλο που να μην παραπέμπει σε δικαστική διαδικασία ή που να εφησυχάζει ότι δεν πρέπει να κάνετε κάτι.

Μπορείτε να χειριστείτε και από μόνοι σας την υπόθεση, όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα το κράτος αυτό το υπέροχο δεν έχει εκδώσει φυλλάδια ή και οδηγίες για το πώς ένας πολίτης μπορεί από μόνος του να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ακόμα και στην ιστοσελίδα που ετοιμάστηκε από το δικηγορικό σύλλογο που εμπεριέχει τους κανονισμούς, στη πλειοψηφία τους είναι στα Αγγλικά.

Για αυτό καλά είναι να συμβουλευτείτε κάποιο δικηγόρο πριν να βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων.