Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου και σκύβω το κεφάλι στα μαρτύρια σου

Αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει μια απλή καταγραφή των ψεμάτων, των σκανδάλων των κυβερνώντων θα χρειαστεί πολλά βαρέλια μελάνι και χαρτί από τα μισά εργοστάσια του κόσμου.
Θυμάμαι σαν να ήταν χθες τι αναγραφόταν στο σχολικό βιβλιαράκι αποταμιεύσεων.

Με λίγη βοήθεια είμαι σίγουρη πως και σεις θα θυμηθείτε. Έλεγε λοιπόν: “Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι”.

Διερωτώμαι γιατί δεν είχε προστεθεί στο σχολικό βιβλιαράκι αποταμιεύσεων, μπροστά-μπροστά για να φαίνεται, η προειδοποίηση, σαν αυτές που αναγράφονται και στα τσιγάρα: “Προσοχή Τα κουρέματα σκοτώνουν. Προσοχή! Τα κουρέματα προκαλούν εγκεφαλικά. Προσοχή! Τα κουρέματα βλάπτουν σοβαρά την καρδία”.

Θυμάμαι ακόμα σαν όνειρο ότι πριν λίγα χρόνια μας έδιναν προσαυξήσεις. Θυμάστε; Μας έδωσαν, μετά από μάχες, την ΑΤΑ. Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

Θυμάμαι ακόμα τα κροκοδείλια δάκρυα των «εργατοπατέρων» της Κύπρου. Μας πετούσαν φούμαρα και στάχτες στα μάτια.

Έσκιζαν τις σάρκες τους, σίγουροι πως οι μισθοί μας, οι συντάξεις μας, το κοινωνικό κράτος, το βιοτικό επίπεδο, το εργατικό κεκτημένο, αυτά και άλλα πολλά, είναι κατοχυρωμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίστε με όμως…Για ποια Ευρώπη μιλούμε; Αυτή που μας ψόφησε προ πολλού και που ούτε μνημόσυνο δεν μας κάνει; Αυτή που έψαχνε ευκαιρία να μας ξεκοκαλίσει; Θυμάστε τον πόλεμο που εξαπέλυσαν κάποιοι εναντίον όσων διαφωνούσαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ; Εγώ πάντως θυμάμαι…

Θυμάμαι ακόμα ότι δεν πρέπει να ξεχνώ αυτούς που ανοίξανε τις πόρτες στην οικονομική εξαθλίωση του λαού και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Θυμάμαι πως δεν πρέπει να ξεχνώ όσους έκαναν πλάτες σε τραπεζίτες και πολυεθνικές. Δεν ξεχνώ ακόμα ότι σε λίγο μπαίνουμε σε περίοδο εκλογών.

Μη ξεχνάτε και ‘σεις ότι είμαι πολίτης αυτού του τόπου και είναι στο χέρι μου να αποφασίσω εγώ ποιο θα είναι από δω και πέρα το μέλλον αυτού του τόπου.

Φήμη