Τροχοπέδη στη δυνατότητα εξαγωγής κυπριακού φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές αγορές, βάζει το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο υπέβαλε στην κυβέρνηση η Αμερικανό-Ισραηλινή κοινοπραξία εταιρειών στο οικόπεδο Δώδεκα.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κρίνεται ως ασύμφορη για την επένδυση και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του έργου.
Οι εταιρίες Noble Energy, Delek Drilling και Avner Oil Exploration, θεωρούν εν δυνάμει αγορές την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την εσωτερική αγορά της Κύπρου, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και προτείνουν την μεταφορά του φυσικού αερίου με δίκτυο αγωγών, που θα έχει επίκεντρο το κοίτασμα Αφροδίτη.
Μέχρι πρότινος, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, παρουσίαζε σε διεθνή φόρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, προτάσεις για συμβολή της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μάλιστα, συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα και με τον αρμόδιο Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε Λουξεμβούργο.
Ήδη, οι αρμόδιοι έβαλαν σε εφαρμογή επιχειρηματολογία, οτι με τη χρήση των τριών τερματικών υγροποίησης στην Αίγυπτο, θα εξυπηρετηθούν ευρωπαϊκά συμβόλαια και συμφέροντα.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να ακολουθήσει την πορεία πλεύσης των τριών εταιρειών προς τα αραβικά κράτη, με εμφανή τα οικονομικά, γεωστρατηγικά και πολιτικά ωφέλη ή θα επιλέξει τον δρόμο του μοναχικού καβαλάρη προς την Άγρια Δύση.
Ο καιρός γαρ εγγύς, καθώς εντός ενενήντα ημερών ο Υπουργός Ενέργειας θα πρέπει να υποβάλει σχόλια επι του σχεδίου, ώστε να οδηγηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.