Προπηλάκισαν Άντρο και Ιζέτ – Ένταση στο Σανταλάρη κατά την επίσκεψη ΑΚΕΛ και τ/κ Ενωμένη Κύπρος

Ένταση προκάλεσαν κάτοικοι του χωριού Σανταλάρη στα κατεχόμενα, μετά την επίσκεψη στο κοιμητήριο του χωριού αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού και του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον ηγέτη του Ιζέτ Ιζτζάν, που κατέθεσαν λουλούδια στους τάφους Τουρκοκυπρίων αμάχων, που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β`. 

Συγκεκριμένα, μικρός αριθμός ατόμων (5-6 άτομα) πήγαν στο κοιμητήριο και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις δυο αντιπροσωπείες. Τους απέτρεψαν, ωστόσο, λεγόμενοι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί.

Ενώ προέβαινε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, άρχισαν να φωνάζουν και να βρίζουν στα τούρκικα. Απευθυνόμενοι στον κ. Ιτζάν τον ρώτησαν πώς μπορεί να μεταβαίνει εκεί με τους Ελληνοκύπριους ενώ δεν παρευρίσκεται σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χωριό.

Απαντώντας, ο κ. Ιζτζάν τους είπε πως το κάνουν αυτό για την ειρήνη και επειδή θέλουν να υπάρξει λύση στην Κύπρο, με τους διαμαρτυρόμενους να λένε πως “δεν θέλουμε την ειρήνη με αυτούς τους ανθρώπους”.

Ο κ. Ιτζάν τους απάντησε πως αυτή είναι η δική τους άποψη. Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι προσήλθαν στον ομαδικό τάφο, πήραν τα λουλούδια που είχαν εναποθέσει οι δυο αντιπροσωπείες και τα πέταξαν προς τα στελέχη των δυο κομμάτων, που αποχώρησαν.

Φόρο τιμής σε Ε/Κ και Τ/Κ πεσόντες απέδωσαν σήμερα αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος

Επίσκεψη στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, πραγματοποίησαν σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής το ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον ηγέτη του Ιζέτ Ιτζιάν.

Κατά την επίσκεψη, οι δύο αντιπροσωπείες εναπόθεσαν λουλούδια στους τάφους των Ελληνοκυπρίων πεσόντων, ενώ διεμήνυσαν την πλήρη στήριξή τους στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού.

Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έστειλε από το Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μήνυμα αποδοχής και αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας, όπως είπε.

“Σε αυτό εδώ το κοιμητήριο βρίσκονται θαμμένοι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι άλλοι σκοτώθηκαν από Ελληνοκύπριους ακροδεξιούς και παραστρατιωτικούς, αλλά και άλλοι που υπήρξαν θύματα της τουρκικής εισβολής. Δεν αποδεχόμαστε την έννοια της συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που εγκλημάτησαν σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Είναι αυτοί που έστρεψαν τα όπλα τους προς το λαό μας, για να επιβάλουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και αυτοί που εκτελούσαν τις διαταγές όσων ήθελαν να διχοτομήσουν την Κύπρο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “πρέπει ως κοινότητες και ως λαός να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας αυτή την αντίληψη της συλλογικής ευθύνης”, σημειώνοντας ότι “η αντίληψη πως όσοι γεννήθηκαν και έτυχε να μιλούν ελληνικά ή τούρκικα, όσοι γεννήθηκαν πριν και όσοι πολύ αργότερα από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα, είτε είναι ένοχοι εγκλημάτων, είτε εντελώς αθώοι, επειδή ανήκουν σε μια κοινότητα φέρουν ευθύνη, είναι ανιστόρητοι και μισαλλόδοξοι”.

Συνέχισε λέγοντας: “Ως ΑΚΕΛ τολμούμε να κοιτάζουμε την αλήθεια κατάματα και να τη λέμε. Όποτε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι άφησαν το μίσος και τον εθνικισμό να τους χωρίσει, όποτε έγιναν υπηρέτες ξένων κέντρων και όχι της πατρίδας και του λαού μας, αυτός ο τόπος πλημμύρισε από δάκρυ, αίμα και καταστροφή”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα πως “αντλώντας διδάγματα από την ιστορία μας, επικεντρωνόμαστε στο όραμα για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για συνολική λύση, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καταγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ουσιαστική επανένωση των θεσμών, του χώρου, του λαού και της οικονομίας, για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση για ουσιαστική πρόοδο στο ζήτημα των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως “όσοι κατέχουν πληροφορίες τώρα είναι η ώρα και πρέπει να τις δώσουν, για να προχωρήσει αποφασιστικά η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, γιατί το χρωστάμε στους αγνοούμενους και τις οικογένειές τους”.

“Σήμερα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που αγαπούμε την ειρήνη, τολμούμε. Ας πάψει η ιστορία του τόπου μας να αποτελείται από χιλιάδες τραγικές ιστορίες αδικοσκοτωμένων. Ας ξεκινήσουμε μαζί να γράφουμε ιστορία ειρήνης, συνεργασίας, ευημερίας, δημιουργίας και προόδου”, είπε.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος ανέφερε πως “θα πρέπει να είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός ο φόνος ενός ανθρώπου, για τον οποιοδήποτε λόγο”, προσθέτοντας πως θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να καταδικάσουμε όλους αυτούς που έχουν διαπράξει αυτές τις δολοφονίες”.

“Ουσιαστικά”, είπε, “σήμερα συναντιόμαστε σε αυτό το χώρο για να μνημονεύσουμε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αδερφούς μας, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη και χωρίς να διαπράξουν κανένα έγκλημα έχουν δολοφονηθεί πριν από 41 χρόνια και τους μνημονεύουμε με ιδιαίτερο σεβασμό. Θα θέλαμε να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι τη στιγμή που καταθέτουμε αυτά τα γαρύφαλλα στους ομαδικούς τάφους την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να γίνουν τα ίδια πράγματα στον τόπο μας”.

Όπως πρόσθεσε, “ουσιαστικά έχουν διαπράξει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με την πράξη τους να δολοφονήσουν τόσους αθώους Κύπριους πολίτες” και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μια μέρα “θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει”.

“Θα πρέπει από τούδε και στο εξής να διαχωρίσουμε αυτούς που έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα από γενικά την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και θα πρέπει να δούμε κατάματα αυτούς που πραγματικά φέρουν την ευθύνη και να μην αποδίδουμε συνολική ευθύνη γενικά στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Συνολικά ο κυπριακός λαός είναι το θύμα αυτών των ενεργειών”, είπε.

Ο κ. Ιτζιάν είπε ακόμα πως “από αυτά γεγονότα ουσιαστικά δεν υπάρχει κερδισμένος και έφθασε επιτέλους η ώρα να δούμε κατάματα αυτήν την ιστορία, αλλά και να φτάσει στο τέλος της και να αγκαλιαστούμε”, σημειώνοντας ότι “θα πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια ελεύθερη πατρίδα και μαζί θα πρέπει να κλείσουμε τα τραύματα που έχουν μείνει από αυτά τα γεγονότα”.

Επίσης, είπε ότι “είναι όλων μας καθήκον αυτή τη στιγμή να οικοδομήσουμε μια ελεύθερη, κοινή και ενωμένη πατρίδα στην οποία τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας θα μπορούν να τρέχουν ελεύθερα σε κάθε γωνιά της”.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο πλευρών για το Κυπριακό, είπε ότι “δίδουμε πλήρη στήριξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και είναι και αυτό ένα μήνυμα της σημερινής παρουσίας εδώ”.

“Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι Κύπριοι ότι με την ίδια ένταση θα σταθούμε ενάντια σε κάθε είδους φανατισμό, που βλάπτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχεται. Αυτά τα χώματα και αυτή η πατρίδα ανήκει σε όλους, είναι τόσο μεγάλη η πατρίδα ώστε να μπορεί να μας φιλοξενεί όλους ειρηνικά, αλλά είναι και τόσο μικρή αυτή η πατρίδα για να διχοτομηθεί”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ