Προκλητικό Αγγλικό Δημοσίευμα The Independent για το «Χελλιμ» (Χαλλούμι) των Τουρκοκύπριων

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη για κατοχύρωση του χαλλουμίου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προέλευση του χαλλουμιού, οι πολυαγαπημένοι μας Άγγλοι ήρθαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Γιατί ο αγαπητός μας Υπουργός δεν έχει μόνο τα διαδιακαστικά προβλήματα της έγκρισης της αίτησης..έχει και τους Άγγλους πάνω στο κεφάλι του.

Σε εκτενές αφιέρωμά στη σελίδα της, η Αγγλική εφημερίδα The Independent, αναφέρει ότι ένας ακόμα καβγάς μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ είναι το χαλλούμι και η προσπάθεια κατοχύρωσης του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποδίδουν ευθύνες στο σύνολο του Κυπριακού λαού γιατί δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να το κατοχυρώσουμε, αναφέροντας ότι είναι ενδεικτικό της αποτυχίας να συμφωνηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Παρουσιάζουν την εικόνα ότι γίνεται έντονος καβγάς στη Κύπρο για το χαλλούμι:

Even as leaders of Cyprus’s north and Greek south begin peace talks this week, the dispute over protected status for cheese continues to inflame relations. Indeed, many view the failure to resolve to protect the cheese for the common good of all Cypriots as indicative of the failure to agree peace talks.

Περαιτέρω αναφερόμενο το δημοσίευμα στα γεγονότα του 1974, προκλητικά δεν αναφέρει οτιδήποτε για εισβολή και κατοχή, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι περίπου 167,000 Ε/Κ εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Βορρά και Τ/Κ 45,000 το Νότο. Απλά ξύπνησαν δηλαδή μια μέρα και έδιωξαν οι μεν τους δε.

It is estimated that 165,000 Greek Cypriots fled or were expelled from the north after 1974 and 45,000 Turkish Cypriots from the south. Compensation for those displaced remains one of the most difficult issues to resolve.

Φυσικά στο άρθρο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 για επανένωση του νησιού.

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητούσε ότι τα μεγαλύτερα κακά στη Κύπρο δεν τα έφερε η Τουρκία αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια χώρα που δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει περίτρανα το πόσο Τουρκόφιλοι είναι και το πόσο μας υποτιμούν. Ακολούθησαν την ίδια τακτική όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ινδία και άλλες χώρες, που πριν να φύγουν φρόντισαν να την μοιράσουν για να την ελέγχουν. Δυστυχώς επειδή μας φέρνουν τουρίστες δεν τους είπαμε μέχρι σήμερα να πάνε στο διάολο, αν και τους άρμοζε πολλές φορές.

Με ενδιαφέρον θα ανέμενε κάποιος τα διαβήματα που θα κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών μας σε τέτοια προκλητικά δημοσιεύματα που έχουν ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση του καθεστώτος του Διαίρει και Βασίλευε και την ανάφλεξη συγκρουσιακών πνευμάτων.

Με την σειρά μου..ευσεβάστως θα χρησιμοποιήσω και εγώ μια τούρκικη λέξη και θα πω ένα τούρκικο άσσιχτιρ στην εν λόγω εφημερίδα.

 Διογένης