Πολωνία: Το Grexit είναι η μόνη επιλογή που έμεινε στην Ελλάδα – Gretix βλέπουν και Γερμανοί οικονομολόγοι

«Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη επιλογή μετά τις τελευταίες εξελίξεις» δήλωσε η Πολωνή πρωθυπουργός, Εύα Κόπατς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελληνικού δημοψηφίσματος την Κυριακή. Gretix βλέπουν και οι Γερμανοί οικονομολόγοι.

ImageHandler

«Οι Έλληνες, τους οποίους σέβομαι πάρα πολύ, έπεσαν θύματα μιας λαϊκίστικης πολιτικής επέλασης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κόπατς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πια κάποιο πλάνο για την Ελλάδα.

Γερμανοί οικονομολόγοι: «Όλα τρέχουν προς ένα Grexit»

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις μετά το ελληνικό δημοψήφισμα εξέφρασαν, με δηλώσεις τους στο ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι n-tv Γερμανοί οικονομολόγοι.

«Όλα τρέχουν προς ένα Grexit. Το Eurogroup σίγουρα δεν θα πει όχι σε διαπραγματεύσεις. Το ερώτημα θα είναι, ‘τι θέλουν να κερδίσουν οι Έλληνες; Πόσο μεγάλο πχ. να είναι το κούρεμα χρέους που ζητάνε;’, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BAYERNLB Γιούργκεν Μίχελς και πρόσθεσε: «Ο κ.Τσίπρας θα πάει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με φουσκωμένο στήθος. Το Eurorgoup έχει την επιλογή ή να ταπεινωθεί και να υποχωρήσει είτε να διακινδυνεύσει το Grexit και να μπει σε άγνωστο πεδίο».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ επισήμανε ότι μετά το σημερινό αποτέλεσμα «ο κίνδυνος ενός Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά» και «ένα τέλος με τρόμο είναι πιθανό». «Η κυβέρνηση έχει παραλύσει την οικονομία σε τέτοιο βαθμό ώστε η ανάγκη χρηματοδότησης αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό κάνει για τους δανειστές πολύ δύσκολο το να προτείνουν κάτι που θα μπορούσε να επαρκεί. Με μια αυξανόμενη χρηματοδοτική ανάγκη και μια κυβέρνηση που έχει απορρίψει το παλιό πρόγραμμα, δύσκολα μπορεί να δοθεί ένα νέο πακέτο το οποίο θα καλωσορίσουν και οι δανειστές και ο λαός», δήλωσε ο κ. Σμίντινγκ.

Η ψήφος των Ελλήνων εναντίον ενός συμβιβασμού με την διεθνή κοινότητα, αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο ώστε η Ελλάδα στο τέλος να βγει από την νομισματική ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ και τόνισε ότι στις 20 Ιουλίου δεν θα μπορούν να πληρωθούν τα δάνεια στην ΕΚΤ και τότε η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στεγνώσουν. Επιπλέον, επισήμανε, η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις. «Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση μάλλον δεν θα είχε άλλη επιλογή από την εισαγωγή νέου νομίσματος, προκειμένου να ανακτήσει την δυνατότητα πληρωμών. Αυτό μάλλον θα ήταν αντικειμενικά το τέλος της συμμετοχής στην νομισματική ένωση», εκτιμά ο κ. Κρέμερ.

Πηγή:protothema.gr