Ποιες χώρες προκρίνουν τη συμφωνία – Τι θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι από τον Αλέξη Τσίπρα

Η συμφωνία – γέφυρα, τουλάχιστον για ένα δίμηνο, έτσι ώστε να υπάρξει ένα μεγάλο διετές πρόγραμμα για την Ελλάδα κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής.

Το σενάριο για συμφωνία – γέφυρα φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι τόσο στην Αθήνα, όσο και από την πλευρά της Γαλλίας. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι αυτό το σενάριο θα προκρίνει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να υπάρξει χρόνος για μια τελική συμφωνία και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Στην αποκάλυψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει απόψε 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με άμεση καταβολή μέσα σε 48 ώρες προχωράει το ιταλικό πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο αυτή είναι η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτό είναι το δάνειο – γέφυρα που ζητάει η Ελλάδα. Το πρακτορείο δεν αναφέρει το μέτρα που θα λάβει ο πρωθυπουργός για να πάρει τα 7 δισ. ευρώ.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η συμφωνία – γέφυρα θα περιέχει μέτρα. Έτσι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να κρίνουν αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα λέει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να προχωρήσουν εκταμιεύσεις χρημάτων και ένα μεγάλο πρόγραμμα.

Σε αυτή τη γραμμή μπαίνει και η Αυστρία. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν ξεκαθάρισε ότι επείγει τώρα η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μέτρα, διότι χωρίς αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα.

Ο ίδιος, δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τώρα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, είναι εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε, ενώ διερωτήθηκε από πού θα μπορέσει να έλθει τόσο σύντομα αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ποια στρατηγική ακολουθεί.

Το συγκεκριμένο σενάριο για τη χρηματοδότηση γέφυρα μπορεί να λειτουργήσει έως ότου η ελληνική πλευρά ψηφίσει κάποια από τα μέτρα που συμφωνηθούν και επιδείξει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση και θέληση.

Αυτό το «πρόγραμμα – γέφυρα» θα μπορούσε να επαναφέρει μερικώς τη ρευστότητα της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να διασφαλίσει τα 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθεί το ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Εξηγήσεις ζητάει ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το τι σημαίνει το «Όχι» στο δημοψήφισμα. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

Παραμένει ανοιχτό ταυτόχρονα το πρόγραμμα που θα έχει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πρόταση από την πλευρά των δανειστών, παρά το γεγονός ότι ανέφεραν ότι περιμένουν την Αθήνα να καταθέσει προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο.

«Δεδομένης της κατάστασης μετά το «όχι» περιμένουμε την κυβέρνηση. Να ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και θα σκεφτώ πως θα βρούμε μια λύση βήμα προς βήμα. Οι παλιές προτάσεις έχουν απορριφθεί από τον ελληνικό λαό. Περιμένουμε νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά και μπορεί να είναι μια διέξοδος. Ελπίζω να έχουμε προτάσεις από την Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.