“Πνοή Λαού”: Παρουσιάστηκε το νέο πολιτικό κίνημα χωρίς πολιτικούς – Ποιοι οι λόγοι δημιουργίας του

Εξαγγέλθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη η δημιουργία του νέο κόμματος με την ονομασία “Πνοή Λαού” και με έμβλημα ένα λευκό περιστέρι.

Χαρακτηριστικό του νέου κόμματος είναι ο αποκλεισμός από τους κόλπους του πολιτικών ή ατόμων που κατείχαν στο παρελθόν πολιτειακό ή ανώτερο κομματικό αξίωμα. Όραμα της “Πνοής Λαού” είναι να καταστεί η Κύπρος κυρίαρχη και προηγμένη δημοκρατικά πολιτεία, στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας και κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Όπως παρουσιάστηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, πρόεδρος του Κινήματος είναι ο Δρ Γιώργος Καραγιώργης, Αντιπρόεδρος ο Νάκης Παπαδόπουλος, Πολιτικός Γραμματέας ο Άθως Κοιρανίδης, Οργανωτική Γραμματέας η Μαρία Λεωνίδου, Οικονομικός Γραμματέας ο Γιάννης Κλεάνθους, και Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ο Χρίστος Σαμάρας. Ο Εκπρόσωπος Τύπου δεν ανακοινώθηκε σήμερα αλλά θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, το ρουσφέτι, την κακοδιοίκηση, την αυθαιρεσία, την κατάχρηση εξουσίας, την παρανομία, την κατασπατάληση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την κομματοκρατία που αποτελεί την γενεσιουργό αιτία όλων των πιο πάνω, όπως είπε.

“H Πνοή Λαού δεν είναι άλλο ένα κόμμα που έρχεται να προστεθεί στα παλαιά. Είναι ένα άλλο κόμμα που δεν έχει προηγούμενο με ότι έχουμε συνηθίσει στην πολιτική.  Είναι ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα”, είπε και πρόσθεσε πως το κόμμα ιδρύθηκε από Κύπριους πολίτες που αρνούνται να συμβιβαστούν με ό,τι χρόνια τώρα “έχουμε συνηθίσει” στην πολιτική.

Ο πρόεδρος του Κινήματος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα στοιχεία της διαφορετικότητας του κόμματος από όλα τα άλλα κόμματα θέτοντας ως πρώτο τον αποκλεισμό των παραδοσιακών πολιτικών προσώπων από τη συμμετοχή στους κόλπους του. Επίσης, το Κόμμα θα έχει διάρκεια ζωής 7 χρόνια, η ηγεσία του θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση και θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών του στοιχείων.

Τέλος, ο κ. Καραγιώργης προσδιόρισε με καθαρότητα ότι στόχος της Πνοής Λαού δεν είναι η απόκτηση ρυθμιστικού ρόλου στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά η διεκδίκηση της διαχείρισης της ίδιας της εξουσίας.

Φιλοδοξεί να είναι το αντίδοτο στο τι πρεσβεύει σήμερα ένα κυπριακό κόμμα και να κάνουν μια ειρηνική επανάσταση για προηγμένη δημοκρατία, τερματισμό της κομματοκρατίας, της διαφθοράς, της ανακύκλωσης προσώπων.

Η Πνοή Λαού λαμβάνει σάρκα και οστά από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θέλει αλλαγή και ανατροπή του κατεστημένου. Και απευθύνεται σε εκείνους τους πολίτες που δυσφορούν, δυσανασχετούν, που αηδιάζουν με αυτό που βιώνουν.

Πυξίδα της προγραμματισθείσας πορείας τους, οι απόψεις των 40ρηδων και πιο νέων ανθρώπων όπως αυτές καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια.  Απευθύνονται στο 45% της κοινής γνώμης που δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι δεν θα ψηφίσει. Θέλουν ανθρώπους άφθαρτους στα πολιτικά πράγματα, χωρίς βαρίδια κομματικά ή άλλα, εξού και έχουν αποκλείσει από τη δράση τους όσους είναι ή έχουν υπηρετήσει στα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού, του βουλευτή μέχρι και του δημάρχου.

Με μια μονοκονδυλιά διέγραψαν τυχόν σεναριολογία που τους θέλει να είναι πίσω από πολιτικά πρόσωπα που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στις επόμενες πολιτειακές εκλογές. Πιστεύουν ότι με κινητοποίηση του κόσμου μπορούν να χτυπήσουν ακόμη και την πρώτη θέση στον κομματικό χάρτη και να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή του πολιτικού συστήματος.

Οι ενδείξεις που έχουν από  συγκεντρώσεις που διοργανώνουν είναι, όπως λένε, θετικές. Φιλοδοξούν ότι θα είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις σε όσους απαξιώνουν το σημερινό κομματικό σύστημα και το επαγγελματικό του προσωπικό.

Εξού και η επιλογή τους να δηλώσουν από της ίδρυσής τους ότι η διάρκεια της ζωής τους ως πολιτικό κίνημα θα έχει ημερομηνία λήξης: σε εφτά χρόνια. Μέχρι τότε θα έχουν διεκδικήσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωεκλογές. Η αλλαγή, πιστεύουν οι πρωτεργάτες αυτού του κινήματος, μπορεί να έρθει σε μια πενταετία.

Θέλοντας να πείσουν ότι όντως πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό, αποφάσισαν πως τα άτομα που θα συγκροτούν την εφταμελή επιτροπή που θα τεθεί επικεφαλής της Πνοής δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι θητείες στο κίνημα θα είναι διάρκειας ενός έτους και δεν θα επιτρέπεται η απόκτηση περιουσίας ή ακόμη και το όποιο ταμείο. Όλα θα γίνονται με εθελοντική προσφορά. Απαγορεύεται ρητά η διακίνηση χρημάτων. Οι εισφορές προς το κίνημα θα γίνονται ηλεκτρονικά μόνο έναντι απόδειξης και με απόλυτη διαφάνεια.

Στις συνεργασίες λένε «ναι». Φτάνει να είναι άτομα άφθαρτα, φρέσκα και να έχουν να προσφέρουν στην κυπριακή κοινωνία. Η Πνοή Λαού έχει το ακόλουθο όραμα: «Να καταστεί η Κύπρος κυρίαρχη και προηγμένη δημοκρατικά πολιτεία, στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας και κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας».

Το όραμα αποτελεί τροχιοδείκτη για την πορεία της Πνοής Λαού και την πολιτική τοποθέτησή της σε όλα τα ζωτικά θέματα που αφορούν την πατρίδα μας. Η Πνοή Λαού θέτει την ανάγκη προαγωγής της Κύπρου σε προηγμένη δημοκρατική πολιτεία ως τον κορυφαίο στόχο της. Η Πνοή Λαού θεωρεί τη συμμετοχική δημοκρατία ως θεμελιώδη αρχή των προηγμένων δημοκρατικών πολιτειών και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ:

• Της απόλυτα οριζόντιας ψηφοφορίας

• Της ανάκλησης των αιρετών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όταν χαθεί το λαϊκό έρεισμα βάσει του οποίου εξελέγησαν

• Των δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα

• Της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Πέραν των πιο πάνω, η Πνοή Λαού υποστηρίζει:

• Την αρχή ότι τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να θέτουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό και το κομματικό.

• Τη μία θητεία των αιρετών πολιτειακών αξιωματούχων, η οποία να μην ξεπερνά τα 5 έτη.

•  Την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των συστάσεων της επιτροπής GRECO για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.