Πνιγήκαμε στη σκόνη! “Σαχάρα” η Κύπρος

Σε “Σαχάρα” μετατράπηκε από το πρωί η Κύπρος.  Οι κάτοικοι της Επαρχίας Αμμοχώστου αντίκρισαν κυρίως το μεσημέρι, ένα απόκοσμο… κίτρινο, αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του νησιού που περιορίζει και την ορατότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αμμόχωστο, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.  Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στο κοινό να περιορίσει τις δραστηριότητές του στην ύπαιθρο.

skoni1

Σε ανακοίνωση το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρει ότι σήμερα στις 5 μ.μ., οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εσπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μ m ( PM 10 ) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες για την επαρχία Λευκωσίας με τιμές που έφταναν μέχρι   547  μ g / m 3   (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Ως εκ τούτου, προστίθεται, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μ g / m 3   που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015, κυμάνθηκε μεταξύ 14 και 49 μ g / m 3   στην επαρχία Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση καλούνται οι πολίτες των υπόλοιπων επαρχιών να παρακολουθούν την ιστοσελίδα του Κλάδου Ποιότητας του Αέρα για ενημέρωσή τους σχετικά με τη διακύμανση των μέσων ωριαίων τιμών στις Επαρχίες τους.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων των μετρήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας www.airquality.dli.mlsi.gov.cy

skoni