Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση για το Οχι, στην ΕΡΤ ο Τσίπρας

Συγκέντρωση της πρωτοβουλίας υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση έγινε με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και με έντονο το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης που έχουν στήσει τηλεοπτικές κάμερες στα ξενοδοχεία. Ψυχραιμία συστήνει ο Τσίπρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Με κυρίαρχο σύνθημα «όχι στους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους.

plithos-kosmou-sto-suntagma-sti-sugkentrwsi-gia-to-oxi.w_l

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ, σύλλογοι εκπαιδευτικών, δημοτικών υπαλλήλων και άλλων κλάδων, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτικές ομάδες με τα πανώ τους έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα των διοργανωτών για το «Όχι της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της ζωής» με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

«Όχι σε νέα μνημόνια, όχι στη λιτότητα, διαγραφή του χρέους, οι ζωές μας, μας ανήκουν» κάποια από τα λόγια των διαδηλωτών. Παρόντες και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον οποίο πολύς κόσμος εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Συγκέντρωση, υπέρ του «όχι» στην πρόταση των δανειστών, που είναι το αντικείμενο του επικείμενου δημοψηφίσματος, πραγματοποιούν και στη Θεσσαλονίκη στο Λευκό Πύργο πολίτες, εργαζόμενοι, φοιτητές, νεολαίοι, μεταξύ αυτών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, ζητώντας από το λαό να απορρίψει τα «τελεσίγραφα» και τις απαιτήσεις τους και να πει ένα «ηχηρό όχι στον αυταρχισμό της λιτότητας».

Οι διαδηλωτές μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους και καλούν σε καταψήφιση της πρότασης των δανειστών στο δημοψήφισμα.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και μέλη εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, ΟΚΔΕ, Ξεκίνημα, κ.α.) προβάλλοντας θέσεις για ρήξη με τους θεσμούς και τους δανειστές και ενάντια στα μνημόνια και στη λιτότητα.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην ΈΡΤ καλεί τον κόσμο σε ψυχραιμία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εκφράζουν φόβους περί χρεοκοπίας της χώρας.