Η Κύπρος από παράδειγμα προς αποφυγή έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.
Ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε τη συνέχιση της πορείας μεταρρυθμίσεων, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος δεν θα πρέπει να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, καθώς απομένουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και διότι το πρόγραμμα κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την προστασία της κυπριακής οικονομίας.
Σημείωσε ακόμη πως η δημιουργία μιας κακής τράπεζας από μόνη της δεν μείωνε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς τα δάνεια αυτά θα μεταφέρονταν από ένα τραπεζικό ίδρυμα σε ένα άλλο, ενώ η ανάγκη για αναδιάρθρωσή παραμένει η ίδια.
«Θα έλεγα ότι η Κύπρος έχει παρουσιάσει αξιοθαύμαστη πρόοδο από την έναρξη του προγράμματος. Ήμουν εκεί το 2013 όταν χρειάστηκε να λάβουμε δραματικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση παρά παράδειγμα προς αποφυγήν και φυσικά αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το 2013», δήλωσε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μοσκοβισί.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε πως το τραπεζικό σύστημα από το χείλος της καταστροφής τώρα έχει σταθεροποιηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί, τα δημόσια οικονομικά είναι στο σωστό δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, εξελίξεις που επέτρεψαν στην Κύπρο να εξέλθει στις διεθνείς αγορές.
«Συνεπώς η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι η Κύπρος κατέγραψε ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα», είπε προσθέτοντας ωστόσο πως «η Κύπρος πρέπει να παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για τους υπόλοιπους δέκα μήνες, αλλά και την επόμενη περίοδο (μετά το πέρας του προγράμματος)».
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στην μείωση των ΜΕΔ.
«Η αντιμετώπιση των ΜΕΔ είναι κρίσιμη για να επιτρέψει στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν την οικονομία και πρέπει να έχουμε τους κανόνες για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες να καθίσουν στο τραπέζι και να πετύχουν συμφωνίες αναδιάρθρωσης», είπε.