“Πιάνει” δουλειά πάλι η Τρόικα στην Κύπρο – Αρχίζει η έβδομη αξιολόγηση

Τα τεχνοκρατικά κλιμάκια της Τρόικας αρχίζουν σήμερα το πρωί την έβδομη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Τεχνοκρατικά κλιμάκια των δανειστών στην Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του μνημονίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ άλλα κλιμάκια σε Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης θα εξετάσουν θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κλιμάκιο της Τρόικας θα συζητήσει στις 9.00, στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης το στρατηγικό πλάνο και τη γενική στρατηγική για τον τουρισμό, ενώ στις 11.00, στο Υπουργείο Εργασίας, άλλο κλιμάκιο των διεθνών δανειστών θα συζητήσει θέματα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Επίσης, το δίωρο 9.00-11.00, τεχνοκράτες της Τρόικας θα συζητήσουν στο Υπουργείο Οικονομικών, με εκπροσώπους του Τμήματος Φορολογίας, θέματα διαχείρισης χρέους (προς το Τμήμα), τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών και θέματα στρατηγικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων.

Το απόγευμα, στις 14.00, στο Υπουργείο Οικονομικών, θα συζητηθούν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα θα συζητηθούν οι προοπτικές της οικονομίας σε χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών, των ξενοδόχων και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Την Τετάρτη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κλιμάκιο της Τρόικας θα συζητήσει με την Προεδρία της Δημοκρατίας στις 8.30, στο Υπουργείο Οικονομικών, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ στις 9.00 θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Παράλληλα, στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης θα συζητηθούν θέματα του τομέα των ακινήτων.

Το απόγευμα, από τις 14.00 μέχρι τις 15.00, στο Υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα συζητήσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις εξελίξεις για την οικονομία και θα ακολουθήσει συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Στις δύο συναντήσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Οι επικεφαλής της Τρόικας, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένονται στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή.