Περιουσιακό – Ανάλυση στο Πανεπιστήμιο Λ/σιας από Τορναρίτη, Στεφάνου, Σιζόπουλο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ παρουσίασαν τις θέσεις τους για το περιουσιακό σε συνάντηση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νίκος Τορναρίτης, από τον ΔΗΣΥ, ο Στέφανος Στεφάνου από το ΑΚΕΛ  και ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ .

Στην ομιλία του ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πώς: Η συζήτηση για το περιουσιακό γίνεται σε πολλά επίπεδα. Οι ηγέτες συζητούν για τους χρήστες των περιουσιών και οποιαδήποτε επιλογή πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορά περιουσίες. Η επιτροπή αυτή,  θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ . ”Το περιουσιακό έχει αποκτήσει σύνθετες όψεις και δεν επιδέχεται υπεραπλουστεύσεων και εύκολων απαντήσεων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τορναρίτης.

Ο Στέφανος Στεφάνου από το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι:  «Tο περιουσιακό είναι από τα ποιο δύσκολα και περίπλοκα θέματα , και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ.

IMG_0914

Σε διάφορες περιόδους έχει αναπτυχτεί η άποψη στο εσωτερικό της χώρας, ότι το περιουσιακό δεν πρέπει να συζητείται γιατί αφορά θέματα περιουσίας.

Οι πρακτικές δυσκολίες χρόνο με το χρόνο αυξάνονταν, όπως την καταστροφή περιουσιών, πώληση περιουσιών , κατασκευή έργων δημόσιου χαρακτήρα και δραματική αύξηση των εποίκων και σίγουρα τώρα οι έποικοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους Τ/Κ.

Σε αυτή τη συζήτηση η Ε/Κ πλευρά έχει δυσκολίες αλλά και επιχειρήματα τα οποία ενισχύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου όπως η απόφαση Λοιζίδου.

Μια απόφαση πολύ σημαντική την οποία κάποιοι φρόντισαν να την κουτσουρέψουν, υπάρχει επίσης και η απόφαση στη τέταρτη διακρατική προσφυγή, η οποία σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με την τέταρτη διακρατική όταν στα κατεχόμενα συνεχίζονται αγοραπωλησίες των Ε/Κ περιουσιών.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες ο κ. Στεφάνου έφερε ως παράδειγμα την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλου που έφερε αλυσιδωτά προβλήματα, όπως οι αποζημιώσεις με τιμές πολύ ποιο χαμηλές από αυτές που αξίζουν οι περιουσίες.

Το ΕΔΑΔ θεωρεί ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διασφαλίζει την επιστροφή των περιουσιών των Ε/Κ.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε πολιτικά το θέμα των περιουσιών , έχουμε τα πολιτικά ηθικά και νομικά ερείσματα να διεκδικούμαι το σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία και πρέπει να επιμένουμε στη θέση ότι ο ιδιοκτήτης έχει το πρώτο λόγο στην επιλογή΄΄ ανέφερε ο κύριος Στεφάνου.

Στην ομιλία του ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ ανέφερε:  «Πάγια τακτική της Τουρκία από την εισβολή και έπειτα ήταν να δημιουργήσει Τ/Κ κράτος , με έλεγχο του πληθυσμού και της περιοχής και αυτό προσπαθεί μέχρι σήμερα με τον εποικισμό να πετύχει. Μετά το 1974 τα ισχυρά επιχειρήματα μας ήταν τρία: Η κριτική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας , η οικονομία και το περιουσιακό.

Τόσα χρόνια δεν υπήρξε λύση γιατί η στρατηγική των διαχρονικά κυβερνώντων δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα υπέρ μας επιχειρήματα.

Υπάρχουν ισχυρά νομικά και πολιτικά όπλα τα οποία πρέπει η δική μας πλευρά να εκμεταλλευτεί.

Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να αποκτήσει πλεονέκτημα στο περιουσιακό με την σύσταση επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα , τι έκανε η προηγούμενη και η σημερινή Κυβέρνηση για αυτό αλλά και τα υπόλοιπα; Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει αγοράσει δεκατρία τετραγωνικά χιλιόμετρα στα κατεχόμενα και η Τ/Κ περιουσία με τις αγοραπωλησίες έχει φτάσει στο 35 %. Η δική μας πλευρά πρέπει να παλέψει μόνο για τα δικαιώματα των χριστών και όχι των εποίκων.»