Περαιτέρω έλεγχος σ’ αυτούς κατέχουν όπλα – Τι αποφάσισε Υπουργική επιτροπή

Ολοκληρώθηκε το μνημόνιο και υπολείπονται μόνο κάποιες διασαφηνίσεις σχετικά με το μηχανισμό διαχείρισης των κατόχων πυροβόλων όπλων, που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά, στο πλαίσιο διευρυμένης Υπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Εργασίας, υπό το συντονισμό του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χάσικος, υπήρξε κατάληξη στις διαδικασίες που θα αποτελέσουν το μνημόνιο με το οποίο η διοίκηση στα εμπλεκόμενα Υπουργεία θα χειρίζεται τα πρόσωπα που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά και καθίστανται επικίνδυνα τόσο για τρίτους, όσο και για τον εαυτό τους.

Είπε ακόμα πως το μνημόνιο περιλαμβάνει οδηγίες για τον εντοπισμό αυτών των ατόμων είτε μέσα από πληροφορίες από άλλα άτομα, είτε υπηρεσιακά μέσα από τα τμήματα ψυχικής υγείας και την επαφή άλλων υπηρεσιών μέσα από την οικογένεια.

Εχει να κάνει, είπε, με το μητρώο της Αστυνομίας, στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι όσοι με βάση των περί πυροβόλων όπλων νόμο δεν θα έπρεπε να κατέχουν όπλο, όπως οι καταδικασθέντες για ληστείες, οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα του ποινικού κώδικα, συνέχισε.

Με βάση το μνημόνιο, ανέφερε ο κ. Χάσικος, τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην Εθνική Φρουρά και την Υπηρεσία Θήρας και “πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο, θα συμβάλουμε στην πάταξη του φαινομένου κατοχής όπλων από άτομα με βίαιη ή και παραβατική συμπεριφορά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η κατοχή πυροβόλων όπλων θα τελεί πλέον υπό στενή παρακολούθηση με θεσμοθετημένους τρόπους και διαδικασίες.

Πρόσθεσε ότι με μερική μόνο εφαρμογή του μνημονίου, τα τελευταία δυόμισι χρόνια και πριν ολοκληρωθεί υπήρξαν αποτελέσματα πρόληψης, με αποστέρηση, επιστροφή ή κατάσχεση όπλων.

Τα όπλα που κατέχουν πολίτες είτε έφεδροι και εθνοφύλακες, είτε κυνηγοί (80.000) ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, συμπλήρωσε και ανέφερε ότι έχουν αποστερηθεί όπλα και κυνηγοί.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι στο μνημόνιο περιλαμβάνεται μηχανισμός τακτής ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι εγκαθιδρύεται επιτροπή παρακολούθησης με συντονισμό από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία να συμμετέχουν με σύνδεσμο, που θα ορίσουν.