Περί νομιμότητας και…ηθικής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας επιβεβαίωσαν πλήρως τις πληροφορίες του apokalipsi.com, για τις συνθήκες κράτησης στην ειδική φυλακή του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται ο κατάδικος, για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, πρώην Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι οι δεσμοφύλακες δεν έχουν αστυνομικά καθήκοντα και γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβαν μέλη της ΜΜΑΔ να συνοδεύουν τον κατάδικο στο περπάτημα.

«Είναι απολύτως σωστό, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό», τόνισε ο Υπουργός.
Σε ερώτηση γιατί τον συνοδεύουν με πολιτικά ρούχα, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Για το θέμα των περιπάτων του πρώην Υπουργού Άμυνας, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι υπάρχουν οδηγίες και ιατρική έκθεση ότι το περπάτημα γίνεται καθαρά για λόγους ακινησίας και μη επιδείνωσης της υγείας του κ. Παπακώστα.

Η Αστυνομία, δια του εκπροσώπου της, Ανδρέα Αγγελίδη ανέφερε ότι «με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Αρχηγό της δύναμης, δόθηκαν γραπτές οδηγίες, ώστε ν’ αναλάβουν μέλη της ΜΜΑΔ να συνοδεύουν τον κ. Παπακώστα για περπάτημα, μετά από συστάσεις των γιατρών».

Όσον αφορά στα ερωτήματα, γιατί τα μέλη της ΜΜΑΔ δεν είναι ένστολοι και γιατί δεν ανέλαβαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία δεσμοφύλακες, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν τις προσεχείς μέρες.

Οι απαντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας, κινούνται στην ξύλινη γλώσσα της νομιμότητας. Ουδείς διαφωνεί.

Το θέμα, όμως, δεν είναι αν είναι παράνομα τα προνόμια που απολαμβάνει ο κατάδικος.
Το νόμιμο και το ηθικό είναι δύο μεγέθη, που ειδικά σε περιόδους -όπως οι σημερινές- θα έρθουν πολλές φορές σε σύγκρουση. Πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό.

Οι ΜΜΑΔίτες σίγουρα είναι επίλεκτη μονάδα της αστυνομίας και οι απλοί πολίτες σίγουρα μπορούν να κρίνουν, που είναι δυνατόν να προσφέρουν καλύτερα τις υπηρεσίες τους.

Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να τους μιλήσει η ’’ξύλινη γλώσσα’’ του Υπουργείου και του Αρχηγείου, αν είναι νόμιμο να κάνουν βόλτες με τον Κώστα Παπακώστα.

Ούτε βεβαίως, αν οι ΜΜΑΔίτες είναι σωστό να υποχρεώνονται με πολιτική περιβολή -και όχι στολή- να μεταβαίνουν στο δωμάτιο του πρώην Υπουργού και να τον συνοδεύουν για περπάτημα δύο φορές την ημέρα.

Οι πολίτες θέλουν και χρειάζονται τους ΜΜΑΔίτες στο δρόμο ενεργούς και όχι στα πάρκα για βόλτες.Για ποιο σενάριο άραγε μπορεί να επικρατεί φόβος; Μήπως διαφύγει ο πρώην Υπουργός, του οποίου η κατάσταση της υγείας είναι βεβαρημένη; Διατρέχει κίνδυνο η ζωή του;

Τα συμπεράσματα δικά σας…